Koalícia smeruje k dohode na konsolidačnom balíčku, tvrdí Šutaj Eštok

  • Vláda už má len pár dní na vypracovanie plánu konsolidácie štátneho rozpočtu.
  • Koalícia sa blíži ku konsenzu.
  • O štátnych financiách diskutoval Šutaj Eštok a Šimečka.
Ekonomika Šutaj Eštok avizoval v diskusii so Šimečkom, že koalícia sa už dohodla
Šutaj Eštok avizoval v diskusii so Šimečkom, že koalícia sa už dohodla. Zdroj: Reprofoto: FB/Matúš Šutaj Eštok/Michal Šimečka-Progresívne Slovensko
BitmarketsBitmarkets

Koalícia sa podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, ktorý zároveň vedie stranu Hlas-SD, blíži k dohode na tzv. konsolidačnom balíčku. Očakáva, že sa to uzavrie už budúci týždeň.

Na druhej strane, podpredseda NR SR a líder opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka kritizuje, že návrhy úsporných opatrení zatiaľ neboli zverejnené. Tieto vyjadrenia, ktoré spracovala agentúra TASR, pôvodne zazneli v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Koalícia smeruje k dohode

Musíme prijať také úsporné opatrenia, ktoré sa podľa mňa, ako šéfa sociálnodemokratickej strany, čo najmenej dotknú najzraniteľnejších skupín. S koaličnými partnermi rokujeme o tom, aby princíp šetrenia zahŕňal tých, ktorí majú vyššie príjmy,” uviedol Šutaj Eštok.

Opakovane zdôraznil, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) prebrala Slovensko v zlej finančnej kondícii.

Šimečka súhlasil s tým, že nová vláda nastúpila v ťažkej situácii, no podľa neho ju súčasní predstavitelia ešte zhoršili. Zároveň vyčítal vláde, že stále nepredstavila základné parametre konsolidačných opatrení.

Nevieme, s čím vláda príde. Až keď to predloží, zaujmeme stanovisko,” vyhlásil. Upozornil tiež na zvýšenie cien potravín. Šutaj Eštok oponoval tvrdením, že základné potraviny v poslednej dobe zlacneli.

Niečo ku koncesionárskym poplatkom

V diskusii sa venovali aj otázke možného obnovenia koncesionárskych poplatkov v rámci konsolidácie. Šimečka poznamenal, že o tomto zámere zatiaľ nepočul, ale pripomenul, že PS bolo proti ich zrušeniu.

Šutaj Eštok uviedol, že si vie predstaviť debatu na túto tému, no aktuálne to nie je prioritou. Okrem toho spomenul diskusie o využití časti rozpočtu na obranu na civilné projekty, ako sú cesty či nemocnice.

Ďalšie body rozpravy

Hovorilo sa aj o návrhu vládnej novely, ktorá sa týka príspevkov policajtov a ktorá sa momentálne prerokúva v parlamente. Šimečka tento návrh označil za nesystémové riešenie. Kritizoval, že členovia vlády si zvýšili platy, zatiaľ čo ostatným to odmietajú.

Sľúbili ste zvýšenie platov policajtov, ale toto je jednorazový príspevok len pre niektorých.

Reakcia Šutaja Eštoka

Šutaj Eštok nesúhlasil a argumentoval, že novela zabezpečí nový príspevok 5 000 eur pre nových policajtov a 2 000 eur pre tých s viac ako 20 rokmi služby.

Od januára 2025 dostane každý policajt v priemere o 200 eur k platu navyše. Ako to môžete nazvať inak ako zvýšenie platu?” opýtal sa.

Diskutujúci sa tiež dotkli návrhu na odvolanie Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu, ktoré podali poslanci za Smer-SD a SNS. Šutaj Eštok obvinil Šimečku z čerpania štátnych dotácií jeho blízkymi a kritizoval organizovanie protestov proti ministrovi spravodlivosti a ministerke kultúry zo strany PS. Šimečka tieto obvinenia odmietol a zdôraznil, že dotácie boli poskytnuté ešte pred jeho vstupom do politiky.

Najčítanejšie články

1

Vodičov na diaľniciach mätie zvláštna značka. Takmer nikto netuší, čo znamená

2

Pripravte si hotovosť. Veľká banka vypne bankomaty, platobné karty aj online bankovníctvo

3

Čoskoro príde krach. Využite nákup za nízke ceny, odporúča expert

4

Obľúbená značka áut sťahuje z trhu zhruba 150 000 vozidiel. Hrozí riziko požiaru

5

Na diaľnici obmedzili rýchlosť len pre jednu kategóriu vozidiel. Je to forma šikany?

PR články

Zlato poletí nahor, pretože investori opustia akciový trh

Marek Rodák  | 14. septembra 2024

Zlato chytá pozitívny kurz. Nedávna predpoveď analytika naznačuje, že cena zlata by mohla čoskoro dosiahnuť úroveň 2 950 USD za uncu.

Zlato porastie na nové maximá

Investičný pohľad na Apple: Budú nové iPhony s AI stačiť?

PR články  | 12. septembra 2024

PR článok XTB. Apple je aktuálne najväčšou spoločnosťou na svete. S trhovou kapitalizáciou cez 3,3 bilióna dolárov dlhodobo patrí k najobľúbenejším spoločnostiam nielen v rámci svojich technologických produktov, ale aj medzi akciovými investormi.

Apple predstavil vlastnú víziu AI

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex