Cena zlata dosiahla nové maximum, dolár čelí opačnému scenáru

  • Zlato dosiahlo nový rekord.
  • Kurz mien ovplyvňuje rozhodovanie FED o úrokových sadzbách.
  • Dolár čelí poklesu.
Ekonomika Cena zlata dosiahla nový rekord
Cena zlata dosiahla nový rekord. Zdroj: shutterstock.com/sasirin pamai
BitmarketsBitmarkets

Kurz amerického dolára klesol v piatok oproti japonskému jenu na najnižšiu úroveň v tomto roku, naopak, cena zlata zaznamenala nový rekord, keď prekročila 2 570 USD za troyskú uncu, píše TASR.

Dôvodom je posilnenie očakávaní investorov, že americká centrálna banka pristúpi na budúci týždeň k výraznejšej redukcii úrokových sadzieb, než sa pôvodne predpokladalo. Informovala o tom agentúra Reuters.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Cena zlata vystrelila

Investori pôvodne počítali s redukciou úrokových sadzieb zo strany Federálneho rezervného systému (Fed) o 25 bázických bodov. Najnovšie však viacerí predpokladajú, že centrálna banka pristúpi k redukcii na najbližšom zasadnutí až o 50 bázických bodov. Pravdepodobnosť takéhoto vývoja zvýšili na 45 %, zatiaľ čo predtým bola stanovená na 28 %.

Čo môže nastať?

Očakávania sa zmenili potom, ako britský denník The Financial Times a americký Wall Street Journal uviedli, že hlasovanie menového výboru Fedu o redukcii hlavnej úrokovej sadzby o 25 alebo až o 50 bázických bodov bude „veľmi tesné”.

Navyše, vplyvný bývalý prezident newyorského Fedu Bill Dudley povedal, že „dôvod na zníženie kľúčovej sadzby o 50 bázických bodov tu je”.

Kurz dolára oproti jenu klesol v piatok až o 0,81 % na 140,645 JPY/USD. To je najslabší kurz dolára oproti japonskej mene od 28. decembra minulého roka.

Reagoval aj trh so zlatom. Ako uviedol portál Economy Middle East, spotová cena žltého kovu zaznamenala nový rekord na úrovni 2 570,15 USD (2 333,11 eura) za troyskú uncu. Neskôr sa korigovala na 2 568,01 USD/unca, aj to však oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje rast o 0,38 %.

Najčítanejšie články

1

Vodičov na diaľniciach mätie zvláštna značka. Takmer nikto netuší, čo znamená

2

Pripravte si hotovosť. Veľká banka vypne bankomaty, platobné karty aj online bankovníctvo

3

Čoskoro príde krach. Využite nákup za nízke ceny, odporúča expert

4

Na diaľnici obmedzili rýchlosť len pre jednu kategóriu vozidiel. Je to forma šikany?

5

Obľúbená značka áut sťahuje z trhu zhruba 150 000 vozidiel. Hrozí riziko požiaru

PR články

Zlato poletí nahor, pretože investori opustia akciový trh

Marek Rodák  | 14. septembra 2024

Zlato chytá pozitívny kurz. Nedávna predpoveď analytika naznačuje, že cena zlata by mohla čoskoro dosiahnuť úroveň 2 950 USD za uncu.

Zlato porastie na nové maximá

Investičný pohľad na Apple: Budú nové iPhony s AI stačiť?

PR články  | 12. septembra 2024

PR článok XTB. Apple je aktuálne najväčšou spoločnosťou na svete. S trhovou kapitalizáciou cez 3,3 bilióna dolárov dlhodobo patrí k najobľúbenejším spoločnostiam nielen v rámci svojich technologických produktov, ale aj medzi akciovými investormi.

Apple predstavil vlastnú víziu AI

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex