Padol verdikt. Apple musí zaplatiť 13 miliardovú pokutu

  • Apple prehral spor na Európskom súdnom dvore.
  • Spoločnosť bude musieť zaplatiť dane aj s úrokmi.
Novinky Apple dostal pokutu 13 miliárd eur
Apple dostal pokutu 13 miliárd eur. Zdroj: shutterstock.com/JHVEPhoto
BitmarketsBitmarkets

Americký technologický gigant Apple utrpel definitívnu porážku na Európskom súdnom dvore (ESD) v spore s Európskou komisiou (EK) o daňové úhrady v celkovej výške približne 13 miliárd eur. Sudcovia v Luxemburgu zrušili predchádzajúce rozhodnutie v prospech spoločnosti a dali za pravdu výkonnému orgánu Európskej únie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Írsko zvýhodnilo Apple na trhu

Rozhodnutie sa týka sporu o daňové úľavy, ktoré výrobcovi iPhonov poskytlo Írsko. Krajina tým podľa Komisie porušila pravidlá v oblasti ochrany hospodárskej súťaže.

V roku 2016 bruselský orgán požadoval, aby spoločnosť Apple zaplatila 13 miliárd eur na daniach plus úroky. Odvtedy sú tieto prostriedky uložené na depozitnom účte.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Apple sa pred súdom bránil

Apple od začiatku sporu zdôrazňoval, že príjmy dvoch dotknutých írskych dcérskych spoločností boli primárne zdanené v USA.

V roku 2020 spoločnosť zvíťazila pred Všeobecným súdom EÚ, ktorý dodatočnú pohľadávku vyhlásil za neplatnú. Sudcovia argumentovali tým, že Komisia nebola schopná preukázať, že daňové dohody spoločnosti Apple v Írsku z rokov 1991 a 2007 predstavovali zakázanú štátnu pomoc.

Komisia sa odvolala na Súdny dvor EÚ a teraz uspela. Írsko poskytlo spoločnosti Apple neoprávnenú pomoc, ktorá by mala byť vrátená, rozhodol najvyšší súdny tribunál EÚ.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY:

Najčítanejšie články

1

Veľká banka varuje. Jej klienti môžu ľahko prísť o peniaze na účte

2

Apokalypsa v Biedronke. Zákazníci dostávajú dvojmetrové účtenky

3

Deravý zákon. Slovenskí seniori môžu skončiť úplne bez príjmu

4

Zmeny v MHD platné od septembra: O niektorých z nich by ste mali vedieť

5

Slovnaft odstavil výrobu. Rafinériu to bude stáť 100 miliónov eur

PR články

Fibonacciho nástroje: Ako vďaka nim zlepšiť svoje obchodné zručnosti?

PR články  | 6. septembra 2024

PR článok XTB. Trading je špecifickou disciplínou, ktorá nie je pre každého. Na rozdiel od dlhodobých investorov, obchodníci často pracujú s celým radom analytických funkcií, ktoré im pomáhajú v lepšej predikcii trhových pohybov.

Od nováčika k úspešnému traderovi

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex