Zamestnávatelia varujú: Nová daň okradne každého Slováka o 292 eur ročne

  • Zástupcovia zamestnávateľov ostro kritizujú daň z finančných transakcií.
  • Podľa nich bude mať kritické dopady na celú slovenskú ekonomiku.
Novinky Nová daň bude mať negatívne dopady
Nová daň bude mať negatívne dopady. Zdroj: shutterstock.com/allstars
BitmarketsBitmarkets

Zamestnávatelia varujú pred likvidačnými dopadmi zavedenia dane z finančných transakcií. Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) sa ostro vymedzujú proti plánovanému zavádzaniu selektívnych daní a odvodov.

Reagujú na medializované správy o plánovanom zavedení dane z finančných transakcií, ktorá má byť súčasťou vládneho konsolidačného balíka verejných financií. Táto daň podľa zamestnávateľov negatívne zasiahne celú slovenskú ekonomiku vrátane podnikov a domácností.

Nová daň prichádza po vzore z Maďarska

Medializované informácie naznačujú, že súčasťou balíka konsolidačných opatrení by malo byť aj zavedenie tzv. transakčnej dane po vzore susedného Maďarska.

Maďarská daň

Jej sadzba aktuálne tvorí 0, 45 % (0,45 centov zo 100 eur) a platí sa vo forme poplatkov z prakticky všetkých bankových transakcií fyzických aj právnických osôb realizovaných prostredníctvom maďarského bankového systému, vrátane výberov z bankomatu či medzinárodných transakcií. Minulý rok vyniesla daň maďarskej vláde viac ako 800-miliónov eur, po jej navýšení v aktuálnom roku však odhadovaný výnos predstavuje až 1,1 miliardy eur.

 

Pri podobnom nastavení ako v Maďarsku, v prípade, že by bola transakčná daň zavedená len pre právnické osoby, by mohla slovenská vláda zaťažiť zamestnávateľský sektor novým zdanením v objeme až 540-miliónov eur.

Maďarsko je z hľadiska ekonomiky výrazne väčšia krajina ako Slovensko. Zatiaľ čo u nás sa ročne zrealizujú platobné transakcie v hodnote 1,6 bilióna eur, v Maďarsku je to takmer 3-krát viac. Aj napriek tomu by zavedenie takejto dane znamenalo extrémny zásah s rozsiahlymi negatívnymi dopadmi na celú slovenskú ekonomiku,” upozorňuje prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Zdanenie kriticky zasiahne celú ekonomiku

Zamestnávatelia zdôrazňujú negatívne vplyvy takej dane na celkovú ekonomickú výkonnosť krajiny, čo by priamo zasiahlo podniky i domácnosti. Transakčná daň je totižto podľa nich nástrojom, ktorý priamo trestá ekonomickú aktivitu a úspešnosť firiem.

Hlavný ekonóm RÚZ, Alexander Karšay, varoval, že zavedenie transakčnej dane môže viesť k poklesu HDP v priebehu pätnástich rokov až o 2 %, čo by znamenalo stratu približne 8-tisíc pracovných miest. Zamestnávatelia v RÚZ tiež upozorňujú na rast inflácie v dôsledku zvýšených nákladov, ktoré budú firmy prenášať na konečné ceny tovarov a služieb.

Zavedenie obdobného opatrenia ako v Maďarsku by znamenalo, že každý Slovák v priemere príde o 292 eur ročne, čo je 1,7 % ročnej sumy priemernej mzdy. Podobne ako strata výkonu ekonomiky aj pracovných miest, je to veľa. Suma sumárom – stratoví budú všetci, obyvatelia aj podniky, s výnimkou samotného štátu,” konštatuje 1. viceprezident RÚZ, Mário Lelovský.

RÚZ vyzýva vládu, aby upustila od prijímania takýchto opatrení a snažila sa pri rozhodovaní zohľadniť odbornosť a preukázateľné dopady na národné hospodárstvo. Združenie žiada o urýchlené spoločné stretnutie so sociálnymi partnermi, aby spoločne prediskutovali chystaný balík opatrení ešte v jeho prípravnej fáze.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY:

Najčítanejšie články

1

Veľká banka varuje. Jej klienti môžu ľahko prísť o peniaze na účte

2

Apokalypsa v Biedronke. Zákazníci dostávajú dvojmetrové účtenky

3

Deravý zákon. Slovenskí seniori môžu skončiť úplne bez príjmu

4

Zmeny v MHD platné od septembra: O niektorých z nich by ste mali vedieť

5

Slovnaft odstavil výrobu. Rafinériu to bude stáť 100 miliónov eur

PR články

Fibonacciho nástroje: Ako vďaka nim zlepšiť svoje obchodné zručnosti?

PR články  | 6. septembra 2024

PR článok XTB. Trading je špecifickou disciplínou, ktorá nie je pre každého. Na rozdiel od dlhodobých investorov, obchodníci často pracujú s celým radom analytických funkcií, ktoré im pomáhajú v lepšej predikcii trhových pohybov.

Od nováčika k úspešnému traderovi

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex