Majú uľahčiť život, no nikto ich nevyužíva. Ktoré vychytávky v autách sú zbytočné?

  • Automobilky sa pretekajú v tom, ktorá vypustí na trh lepšie auto.
  • Často sa spoliehajú na nové technológie či špeciálne vychytávky.
  • Vodiči však stále uprednostňujú bezpečnosť a jednoduchosť.
Off topic Mnohé technológie život vodiča, naopak, komplikujú
Mnohé technológie život vodiča, naopak, komplikujú. Zdroj: shutterstock.com/Flystock
BitmarketsBitmarkets

Dnešné autá sú čoraz viac nabité technológiami, ktoré majú uľahčiť vodičom život a zlepšiť ich jazdný zážitok. Napriek tomu skúsenosti majiteľov nových áut ukazujú, že nie všetky technologické novinky sa stretávajú s nadšením.

Často sa stáva, že inovácie, ktoré na prvý pohľad vyzerajú prakticky alebo futuristicky, v skutočnosti prinášajú viac problémov než úžitku. Portály Autoviny a This is Money upozornili na niekoľko vymožeností, ktoré takmer nikto v aute nevyužíva.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Ovládanie gestami vodičom skôr komplikuje život, ako uľahčuje

Jednou z najkritizovanejších noviniek v autách je ovládanie gestami. Tento systém, ktorý má nahradiť tradičné tlačidlá a dotykové displeje, mnohým vodičom spôsobuje len frustráciu.

Ak chcete zvýšiť hlasitosť rádia jednoduchým pohybom ruky, no auto nereaguje správne, rýchlo vás to odradí. Tradičné ovládacie prvky sú pre mnohých vodičov stále spoľahlivejšie a jednoduchšie na používanie.

Kamery namiesto zrkadiel

Automobilky sa neustále snažia vylepšovať aerodynamiku a znižovať hluk vozidiel, preto začali nahrádzať klasické spätné zrkadlá kamerami. Na papieri to vyzerá ako skvelé riešenie, no v praxi sa vodiči často stretávajú s neprirodzeným umiestnením obrazoviek a nekvalitným obrazom. Navyše, ak vám pasažier sedí tak, že blokuje výhľad na displej, vaša jazda sa stáva oveľa komplikovanejšou.

Zábavné funkcie počas nabíjania

Niektoré automobilky, ako BMW, sa rozhodli pridať do svojich vozidiel zábavné funkcie, ktoré vám umožnia hrať hry počas nabíjania. Napriek tomu sa mnoho ľudí pýta, či je táto funkcia skutočne užitočná. Je naozaj potrebné tráviť čas v aute hrami, keď máte k dispozícii celý svet okolo seba? Tieto zábavné prvky síce môžu krátkodobo pobaviť, no v konečnom dôsledku zvyšujú cenu vozidla bez pridanej hodnoty pre každodenné používanie.

Tesla Toy Box

Tesla, známa svojimi nekonvenčnými funkciami, ako je napríklad Toy Box, prináša vodičom rôzne zábavné prvky vrátane zvukových efektov či animácií. Tieto prvky môžu na krátky čas zaujať, no reálny prínos pre vodiča alebo jazdu je minimálny. Väčšina ľudí si auto kupuje pre jeho bezpečnosť, výkon a spoľahlivosť, nie preto, aby mohli púšťať vtipné zvuky.

 

Luxusné doplnky – naozaj nevyhnutné?

Niektoré automobilky, ako napríklad BMW, idú s luxusom až na hranicu absurdnosti. Ich krištáľové svetlomety či prepychové interiéry môžu na prvý pohľad pôsobiť ohromujúco, no otázka zostáva, či tieto doplnky skutočne zlepšujú jazdný zážitok. Pre mnohých vodičov sú tieto prvky len zbytočným zvýšením ceny vozidla bez reálneho úžitku.

Čo sa dá zlepšiť?

Z týchto príkladov vyplýva, že automobilky by sa mali viac zamerať na skutočné potreby vodičov. Namiesto investovania do technológií, ktoré len vyzerajú inovatívne, by sa mali sústrediť na praktické funkcie, ktoré reálne zlepšujú jazdu a skutočne zjednodušujú život vodičom. Funkcie ako ovládanie gestami či virtuálne zrkadlá môžu vyzerať futuristicky, no pokiaľ neprinášajú vodičom jednoduchosť a spoľahlivosť, ich prínos je sporný.

Automobilky sa tak musia učiť od svojich zákazníkov, počúvať ich spätnú väzbu a vytvárať autá, ktoré skutočne plnia ich potreby. Možno potom uvidíme menej zbytočných inovácií a viac funkcií, ktoré skutočne zlepšia každodenný zážitok z jazdy.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: AutovinyTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.

Najčítanejšie články

1

Veľká banka varuje. Jej klienti môžu ľahko prísť o peniaze na účte

2

Apokalypsa v Biedronke. Zákazníci dostávajú dvojmetrové účtenky

3

Deravý zákon. Slovenskí seniori môžu skončiť úplne bez príjmu

4

Zmeny v MHD platné od septembra: O niektorých z nich by ste mali vedieť

5

Čoskoro príde krach. Využite nákup za nízke ceny, odporúča expert

PR články

Fibonacciho nástroje: Ako vďaka nim zlepšiť svoje obchodné zručnosti?

PR články  | 6. septembra 2024

PR článok XTB. Trading je špecifickou disciplínou, ktorá nie je pre každého. Na rozdiel od dlhodobých investorov, obchodníci často pracujú s celým radom analytických funkcií, ktoré im pomáhajú v lepšej predikcii trhových pohybov.

Od nováčika k úspešnému traderovi

Margex - Revolučná kryptoburza, ktorá ťa prekvapí svojimi funkcionalitami

Marek Jendrál  | 5. septembra 2024

Margex sa považuje za jednu z najjednoduchších kryptomenových búrz, čo ocenia nielen začiatočníci, ale aj profesionálni obchodníci.

Komplexná kryptomenová burza Margex