Zlato podľa Goldman Sachs mieri na 2 700 USD

  • Zlato mieri na 2 700 dolárov.
  • Ak sa to podarí, pôjde o nové maximum.
Novinky Zlato podľa banky porastie
Zlato podľa banky porastie. Zdroj: shutterstock.com/kai keisuke
BitmarketsBitmarkets

Zlato je v súčasnosti v kurze. Investičná banka Goldman Sachs nedávno vydala odvážnu predpoveď, že cena zlata by mohla dosiahnuť až 2 700 dolárov za uncu do roku 2025. Tento optimistický výhľad prichádza v čase, keď svetové trhy čelia rôznym výzvam, ako sú inflačné tlaky, zvyšovanie úrokových sadzieb a geopolitická neistota. Čo je však za touto dôverou v zlato a prečo Goldman Sachs verí, že drahý kov bude hrať kľúčovú úlohu v nadchádzajúcich rokoch?

Zlato ako bezpečný prístav

Zlato bolo vždy považované za bezpečný prístav v časoch ekonomickej neistoty. Keď sa investori obávajú nestability na trhoch, často sa obracajú na zlato ako na spoľahlivého uchovávateľa hodnoty. V súčasnej dobe svet čelí rastúcej inflácii, ktorá ohrozuje kúpnu silu fiat mien. V reakcii na to centrálne banky, vrátane Federálneho rezervného systému USA, zvyšujú úrokové sadzby, čo môže spôsobiť spomalenie ekonomického rastu.

Zlato ako uchovávateľ hodnoty

Zlato má dlhú históriu ako udržateľ hodnoty majetku, ktorá sa tiahne tisíce rokov. Už staroveké civilizácie, ako Egypťania a Rimania, považovali zlato za symbol bohatstva a moci. V priebehu storočí sa používalo ako mena a základný prvok medzinárodného obchodu. Počas kríz, vojen a inflácie zlato neustále slúžilo ako bezpečný prístav pre uchovávanie majetku, pretože si udržuje hodnotu aj v časoch ekonomickej neistoty. Dnes zostáva populárnou voľbou medzi investormi hľadajúcimi stabilitu.

V takýchto podmienkach historicky dochádza k nárastu dopytu po zlate, pretože investori hľadajú ochranu pred infláciou a stratou hodnoty tradičných mien. Goldman Sachs očakáva, že tieto faktory budú pokračovať a prispejú k ďalšiemu rastu ceny zlata v najbližších rokoch.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Geopolitické riziká a neistota

Okrem ekonomických faktorov sú ďalším dôvodom rastúcej hodnoty žltého kovu aj geopolitické riziká. Napätia medzi veľkými svetovými mocnosťami, ako je USA, Čína či Rusko, môžu vytvárať neistotu na globálnom trhu. Navyše, obchodné vojny, sankcie a iné formy konfliktov môžu narušiť svetovú ekonomiku a prispieť k zvýšenému dopytu – predovšetkým po drahých kovoch, ktoré si zachovávajú svoju hodnotu aj počas kríz.

Goldman Sachs v tomto kontexte vyjadruje najvyššiu dôveru v drahé kovy ako jednu z najlepších investičných možností na nadchádzajúce roky. Banka upozorňuje, že zlato má tendenciu posilňovať v časoch nestability, čo by mohlo vytvoriť priaznivé podmienky. Pre zlato samotné a aj pre ďalší rast jeho ceny.

S predpokladanou cenou 2 700 dolárov za uncu do roku 2025 Goldman Sachs naznačuje, že zlato zostane jedným z najsilnejších aktív na trhu. Pre investorov, ktorí hľadajú bezpečie pred infláciou a neistotou na trhoch, môže byť atraktívnou voľbou. Je však dôležité si uvedomiť, že aj keď má potenciál na rast, investície do drahých kovov vždy nesú určité riziká. A preto by mali byť súčasťou vyváženého investičného portfólia.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Bitcoin NewsTAGY:
Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.