Výbava pre školákov stojí tento rok opäť viac. Takúto sumu by ste si mali pripraviť

  • Žiaci opäť nastúpili do školských lavíc.
  • Rodičia ale za školské pomôcky zaplatili o viac ako 10 % viac.
  • Pomôcť môže aj príspevok od štátu.
Off topic Školská výbava je opäť drahšia
Školská výbava je opäť drahšia. Zdroj: shutterstock.com/Studio Romantic/Siti Fatonah476
BitmarketsBitmarkets

Už pred pár dňami žiaci opäť po dvojmesačnej pauze nastúpili do školských lavíc. To pre rodičov znamenalo, že koncom predchádzajúceho mesiaca museli kupovať nové pomôcky, ktorých ceny šli neprekvapivo smerom nahor. O téme informoval portál Správy STVR.

Štatistiky hovoria, že ceny školských pomôcok medziročne narástli o viac ako 10 %, čo rozhodne nie je zanedbateľné navýšenie. Najviac zaplatia rodičia, ktorých deti smerujú do prvého ročníka.

Pripravte si aspoň 200 eur

Tam sa treba pripraviť aj na to, že kompletná výbava žiaka prvého ročníka na základnej škole môže vyjsť až na sumu 200 eur. Môžeme sa rovno pozrieť aj na nárast jednotlivých položiek. Vyjadrila sa k tomu aj expertka na osobné financie Ivana Miklešová.

Tieto ceny išli v priebehu štyroch rokov každý jeden rok hore. Bavíme sa o 40-percentom zvýšení cien. Výbava pre prváka je 260 eur. Môžu byť tie výdavky ešte vyššie, keď potrebujeme prváčikovi zariadiť detskú izbu a kúpiť mu tam stôl, stoličku.

Ako sú na tom konkrétne položky?

Cena zošitov bola v roku 2023 8,87 eura, v tomto roku je to už 10,30 eura, čo predstavuje nárast o 1,43 eura.

Dosky na zošity zdraželi o 86 centov z 3,14 eura na rovné 4 eurá.

Za vodové farby zaplatíte aktuálne 8,60 eura, čo predstavuje zdraženie 1,17 eura z minuloročnej ceny 7,43 eura.

Bombičkové pero vás vyjde až 23 eur, pričom ešte minulý rok to bolo 19 eur, teda rovné 4 eurá smerom nahor.

Rekordmanom je ale, neprekvapivo, školská taška. Za tú ste dali v roku 2023 79 eur, teraz je to 85 eur, teda nárast o 6 eur.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Správy STVRTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.