Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Slováci majú doma nebezpečné výrobky. Môžu vám poškodiť zrak

  • Ide až o 7 výrobkov.
  • Ak máte niektorý doma, okamžite ho prestaňte používať.
  • Hrajú sa s nimi zväčša deti.
Novinky SOI odhalila nebezpečné výrobky
SOI odhalila nebezpečné výrobky. Zdroj: shutterstock.com/N Universe
BitmarketsBitmarkets

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) opäť upozornila na nebezpečné výrobky, ktoré sa dostali na náš trh.

O aké výrobky ide?

Tentokrát ide o niekoľko laserových ukazovadiel a LED svietidlo, ktoré môžu predstavovať vážne riziko pre zdravie, najmä pre váš zrak.

Ak ste si niektorý z týchto produktov zakúpili, mali by ste okamžite zbystriť pozornosť.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Nebezpečné laserové ukazovadlá zaplavili trh

Prvým výrobkom, ktorý SOI označila za nebezpečný, je laserové ukazovadlo LegaMaster, model LX4. Toto ukazovadlo, ktoré pochádza z Číny, je striebornej farby a napájané dvomi AAA batériami.

Trvalé poškodenie zraku

Na prvý pohľad môže pôsobiť bezpečne, keďže mu nechýba ani označenie CE a povinné piktogramy. Merania však ukázali, že hodnoty laserového žiarenia výrazne prekračujú povolené limity. To znamená, že ak by sa laserový lúč náhodne dostal do vášho oka, môže spôsobiť trvalé poškodenie zraku.

 

Ďalším rizikovým produktom je laserové ukazovadlo zelené 5mW, model A5B-01B1-05. Aj toto ukazovadlo, ktoré je v čiernom vyhotovení a napájané dvomi AAA batériami, prekračuje bezpečnostné limity pre expozíciu oka laserovým žiarením. Na obale nájdete množstvo upozornení, ale chýba tam značka CE. Ak by ste si týmto ukazovadlom neúmyselne zasvietili do oka, mohlo by to mať vážne následky pre váš zrak.

Tretí výrobok, ktorý SOI označila za nebezpečný, je laserové ukazovadlo Best All. Tento produkt je dostupný v rôznych farebných prevedeniach a je napájaný tromi gombíkovými batériami. Aj napriek tomu, že na výrobku nájdete varovania pred laserovým žiarením, prekračuje povolené limity pre expozíciu oka.

Ak ste si toto ukazovadlo kúpili, mali by ste ho okamžite prestať používať, pretože jeho použitie môže viesť k trvalému poškodeniu zraku.

Nebezpečné laserové ukazovadlá

Nebezpečné laserové ukazovadlá. Zdroj: SOI

A to nie je všetko

Jedným z ďalších nebezpečných výrobkov, na ktoré SOI upozornila, je laserové ukazovadlo TRUE UTILITY LASERLITE, model TU 289K. Tento produkt v striebornom vyhotovení. pochádza z Číny. Napája sa tromi gombíkovými, lítiovými batériami.

Na výrobku sa nachádzajú bezpečnostné upozornenia a technické údaje, ale chýba označenie CE, čo znamená, že výrobok nebol certifikovaný podľa európskych bezpečnostných noriem.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Namerané hodnoty laserového žiarenia prekračujú limitné hodnoty pre bezpečnú expozíciu očí, čo znamená, že pri náhodnom alebo úmyselnom zasvietení do oka môže dôjsť k trvalému poškodeniu zraku. SOI nariadila stiahnutie tohto produktu z trhu. Ak ho vlastníte, máte právo na vrátenie peňazí, alebo jeho výmenu za bezpečný výrobok.

Farebné lasery

Ďalšími nebezpečnými výrobkami, ktoré SOI identifikovala, sú laserové ukazovadlá Alligator červený a zelený laser so zaostrovaním. Chýba im označenie CE, čo opäť znamená, že nesplňujú európske bezpečnostné normy.

Zdravotné riziko:

Ak by sa laserový lúč dostal do očí, môže to mať za následok trvalé poškodenie zraku. SOI zabezpečila stiahnutie týchto výrobkov z trhu. Ak vlastníte niektorý z týchto produktov, prestaňte ho používať a kontaktujte predajcu pre ďalší postup.

Nebezpečné je aj Solight LED svietidlo s laserom, model WL27, ktoré pochádza z Česka. Tento produkt síce vyzerá ako praktický doplnok, ale testy ukázali, že laserové žiarenie prekračuje bezpečnostné limity. Ak by ste týmto svietidlom neúmyselne zasvietili do oka, mohlo by to spôsobiť vážne poškodenie zraku. Navyše, na výrobku tiež chýba značka CE.

Nebezpečné výrobky

Nebezpečné výrobky. Zdroj: SOI

Posledným výrobkom, na ktorý SOI upozorňuje, je kľúčenka s laserom, model T18329. Tento malý a na prvý pohľad neškodný produkt, ktorý je dostupný v rôznych farebných variantoch, tiež prekračuje limity laserového žiarenia. Ak by ste laserovým lúčom z tejto kľúčenky zasvietili do oka, mohlo by to mať za následok trvalé poškodenie zraku. Navyše ani toto nespĺňa európske bezpečnostné normy.

Čo môžete urobiť?

Ak ste si zakúpili ktorýkoľvek z vyššie uvedených výrobkov, mali by ste ho okamžite prestať používať. Spotrebiteľom SOI odporúča kontaktovať predajcu, ktorý je povinný zabezpečiť vrátenie peňazí, výmenu alebo opravu produktu. Predajcovia majú povinnosť informovať vás o rizikách spojených s týmito výrobkami a poskytnúť vám potrebnú podporu.

Slovenská obchodná inšpekcia pravidelne kontroluje trh a upozorňuje na nebezpečné výrobky. Ak máte pochybnosti o bezpečnosti nejakého výrobku, neváhajte sa informovať alebo obrátiť na SOI.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SOITAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.