Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Slovenská energetická spoločnosť je v konkurze. Bankrotuje pre výpadok tržieb

  • Súd rozpredá majetok humenského výrobcu tepla.
  • Spoločnosť sa do konkurzu poslala sama.
Novinky Humenská spoločnosť Chemes skončila v konkurze
Humenská spoločnosť Chemes skončila v konkurze. Zdroj: shutterstock.com/MarcinRogozinski
BitmarketsBitmarkets

Spoločnosť Chemes, ktorá je vlastníkom priemyselného parku a výrobcom tepla v Humennom, je v konkurze. Mestský súd Košice vyhlásil konkurz na majetok dlžníka, uznesenie súdu bolo zverejnené v Obchodnom vestníku v pondelok. Konkurz uznal za hlavné insolvenčné konanie a ustanovil správcu podstaty Origon Recovery Solutions.

Dôvodom konkurzu je spor za 19 miliónov eur

Spoločnosť Chemes podala návrh na konkurz sama, odôvodnila ho výpadkom tržieb spôsobeným prebiehajúcim sporom so spoločnosťou Východoslovenská energetika (VSE), týkajúcim sa úhrady za plyn a elektrinu spotrebovanú v posledných štyroch mesiacoch roku 2022. Spor sa týka sumy 19 miliónov eur.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Spoločnosť riešila aj vláda

Chemes za energie neplatil v tomto roku štátnemu SPP, čo musela riešiť vláda, ministerstvo hospodárstva a štátny MH Teplárenský holding (MHTH). Chemes predáva energie aj mestskej spoločnosti Humenská energetická spoločnosť, ktorá zásobuje teplom domácnosti v Humennom.

V júli MHTH predložil Chemesu komerčné ponuky na prevzatie dodávok energií do priemyselného parku, aby zachovali asi 1 500 pracovných miest v parku aj jeho činnosť. Spoločnosti hrozilo pre neplatenie odpojenie od energií.

Pre spor týkajúci sa energií inštalovali v Humennom mobilné záložné zdroje teplej vody na troch miestach, aby zabezpečili dodávku pre obyvateľov. Toto riešenie vyrokovala samospráva so štátnym MHTH.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: