Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Kedy je vhodné začať dávať deťom vreckové? Odborník radí Slovákom robiť to takto

  • Niektorí Slováci dávajú deťom peniaze už v útlom detstve.
  • Je to správne?
  • Pozrite sa, čo si myslí odborník.
Ekonomika Ako by malo vyzerať vreckové pre deti?
Ako by malo vyzerať vreckové pre deti? Zdroj: shutterstock.com/BearFotos
BitmarketsBitmarkets

Niektorí rodičia zvyknú dávať svojim deťom vreckové, niektorí to nepovažujú za potrebné. Ako by to malo byť?

Slováci sú rozdelení na 3 tábory

Ako vyplynulo z reprezentatívneho prieskumu pre spoločnosť Home Credit, 27 % opýtaných dáva deťom pravidelné čiastky, podľa aktuálnej potreby dáva 39 % respondentov. No tretina Slovákov nedáva vreckové svojim deťom vôbec, píše SITA.

Aké vreckové dávajú Slováci svojim deťom?

Sumy vreckového pre deti od 6 do 17 rokov sa podľa prieskumu veľmi líšia, a to od desiatok až po stovky eur ročne pre jedno dieťa.

Značné rozdiely

Napríklad 15 % rodičov dá na vreckové dieťaťu za rok od 80 do 120 eur, 11 % spolu len sumu do 20 eur, ďalších 11 % zase od 280 do 400 eur.

Najčastejšie im začínajú dávať vreckové vo veku 11 až 13 rokov, vyjadrilo sa tak 29 % opýtaných. Niektorí s tým začínajú o dosť skôr, a to v 6 – 7 rokoch (21 %), niektorí dokonca už aj pred dovŕšením 6 rokov (10 %).

Kedy je ten správny čas?

Ako radí ombudsman klientov Home Creditu Miroslav Zborovský, deti vo veku 9 až 12 rokov by už mali dostávať vreckové, aby sa naučili hospodáriť so skutočnými peniazmi.

Výška sumy závisí od možností danej rodiny, no rozhodne to netreba preháňať. Nie sú to peniaze za odmenu, ale suma, s ktorou sa majú naučiť hospodáriť.

Vreckové môžete navýšiť aj mimoriadnymi odmenami. Dostal váš potomok jednotku z ťažkej písomky alebo dobrovoľne pomohol s väčším upratovaním? Odmeňte ho. Naopak, za bežné domáce práce, ako je odkladanie riadu alebo vynášanie smetí, nie. Musí pochopiť, že má povinnosti, za ktoré žiadne peniaze nedostane.

V dnešnej dobe, kedy ide platba hotovosťou postupne do ústrania, je samozrejmosťou, že deti v istom veku už majú aj svoje platobné karty. Aj na ne môžu dostávať vreckové prevodom od rodičov.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Podľa prieskumu ju má vo vekovej kategórii 6 až 17 rokov 38 % detí. Najčastejšie svoj účet dostali vo veku 14 až 16 rokov (34 %), o niečo skôr, v 11 – 13 rokoch, 27 % a v 8 – 10 rokoch 23 % detí, no neskôr ako v 16 rokoch len 8 %.

Ďalším zistením z prieskumu je to, že väčšina rodičov hovorí so svojimi deťmi o príjmoch a výdavkoch v domácnosti (56 %), ďalší o tom debatujú aspoň s niektorými (23 %). Najčastejšie od veku 11 až 13 rokov (30 %). Niektorí učia deti finančnej gramotnosti oveľa skôr, a to už vo veku 6 až 7 rokov, keď už nastupujú do základnej školy.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: