Nový impluz pre cestovný ruch: Vláda „naleje” milióny do regiónov 

  • O peniaze môžu žiadať aj podnikatelia.
  • Financovať rozvoj plánuje vláda z Fondu na podporu cestovného ruchu.
Ekonomika Do regiónov a obcí poputujú milióny eur
Do regiónov a obcí poputujú milióny eur. Zdroj: shutterstock.com/Rasto SK
BitmarketsBitmarkets

Nový Fond na podporu cestovného ruchu prinesie do slovenských regiónov každoročne ďalších 20 miliónov eur. Tieto financie budú určené na rozvoj a obnovu infraštruktúry, píše SITA.

Kto má na peniaze nárok?

O prostriedky sa môžu uchádzať nielen samosprávy, ale aj regióny a podnikatelia.

Investície môžu pomôcť priniesť prosperitu do regiónov, zlepšiť služby pre turistov a návštevníkov, vytvoriť nové pracovné miesta a zlepšiť životnú úroveň miestnych obyvateľov.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Podporu regiónov zastrešuje novela zákona

Dofinancovanie umožní novela zákona o podpore cestovného ruchu a nový zákon o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktoré predložil minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi. Vďaka týmto legislatívnym zmenám ministerstvo od budúceho roka strojnásobí objem finančných prostriedkov na podporu cestovného ruchu.

Nové zákony majú za cieľ oživiť cestovný ruch, ktorý negatívne ovplyvnila pandémia a ďalšie krízy. Prinesú viac pracovných príležitostí a vyššie príjmy pre ľudí pracujúcich v tomto odvetví.

Zákony nám umožnia zvýšiť finančné zdroje na rozvoj cestovného ruchu a prilákať viac turistov do regiónov po celom Slovensku. Dotácie pre organizácie cestovného ruchu, ktoré pôsobia v regiónoch, zvyšujeme z doterajších 10 miliónov na 15 miliónov eur. To sú peniaze, ktoré pôjdu priamo do regiónov. Ďalších 5 miliónov eur pôjde rovnako do regiónov cez projekty, ktoré prinesú viac turistov, čo spôsobí nárast príjmov, nové pracovné príležitosti a vyššie mzdy,” uviedol minister Dušan Keketi.

Spolupráca s obcami a mestami

Tieto zákony môžu výrazne prispieť k rozvoju miest a obcí na Slovensku. Práve z tohto dôvodu sa minister Dušan Keketi stretol s predsedom ZMOS Jozefom Božikom a ďalšími členmi združenia.

Novela zákona zabezpečí krajským a oblastným organizáciám cestovného ruchu viac finančných prostriedkov na spoločné projekty, čo prispeje k zlepšeniu kvality života obyvateľov.

Pre mestá a obce je výhodné, aby vstúpili do oblastných organizácií cestovného ruchu a v tomto potrebujeme spoluprácu so ZMOS. Samosprávy platia členské poplatky zhruba vo výške štvrtiny z vybranej dane za ubytovanie, no financie, ktoré sa im vrátia na projekty, môžu byť oveľa vyššie,” vysvetľuje minister Keketi.

Obce môžu získať milióny na rozvoj

V obciach, ktoré nie sú členmi oblastných organizácií cestovného ruchu, sa vyberú ďalšie štyri milióny eur. Tie by mohlo ministerstvo doplniť cez dotácie. Podpora cestovného ruchu prináša obciam nielen zlepšenie infraštruktúry, ale aj zachovanie kultúrneho dedičstva, sociálny a kultúrny rozvoj, propagáciu obce a nezanedbateľný ekonomický rast.

Mestá a obce budú zároveň oprávnenými žiadateľmi o finančnú podporu z novovzniknutého Fondu na podporu cestovného ruchu. To im umožní pripraviť projekty na budovanie, rekonštrukciu alebo ďalší rozvoj vlastnej infraštruktúry.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: