Vláda pripravuje lukratívne odchodné pre prokurátorov. Dostanú doživotnú rentu?

  • Návrh novely zákona predložila strana Smer-SD.
  • Prokurátori by mohli dostávať slušné odchodné.
  • Demokrati vyjadrili nesúhlas.
Ekonomika Vláda plánuje zmeny v odmeňovaní prokurátorov
Vláda plánuje zmeny v odmeňovaní prokurátorov. Zdroj: shutterstock.com/Mehaniq
BitmarketsBitmarkets

Prokurátorom sa črtá možnosť získať predčasné odchodné a výsluhový dôchodok.

Ak generálny prokurátor odvolá prokurátora z funkcie zo zdravotných dôvodov, ktoré mu bránia vykonávať jeho povinnosti viac ako jeden rok, nový zákon im zaručí odchodné vo výške päťnásobku posledného mesačného platu, informuje SITA.

Tieto zmeny prichádzajú ako súčasť novely zákona o prokurátoroch, ktorú predložil poslanec Daniel Karas zo strany Smer-SD.

Zmena v odmeňovaní prokurátorov

Cieľom je tiež umožniť prokurátorom odchod do dôchodku s výsluhovým príspevkom, keď dosiahnu vek 65 rokov alebo po splnení podmienok pre starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok.

Nové možnosti pre prokurátorov

V takom prípade patrí prokurátorovi odchodné vo výške jeho posledného základného platu, ak jeho započítateľná prax dosiahla najmenej päť rokov. Táto výmera odchodného sa zvyšuje za každý ďalší skončený rok započítateľnej praxe až do dosiahnutia 20 rokov započítateľnej praxe o 20 percent základného platu prokurátora a za každý ďalší ukončený rok až do dosiahnutia 24 rokov započítateľnej praxe o 50 percent základného platu,” uviedol poslanec v návrhu.

Zároveň dodáva, že „za 25. rok a každý ďalší ukončený rok započítateľnej praxe sa odchodné zvyšuje o jeden základný plat, najviac však do výšky desaťnásobku naposledy určeného základného platu prokurátora”.

Cieľom je upraviť inštitút vzdania sa funkcie prokurátora, pričom poslanec navrhuje, aby medzi dôvody, pre ktoré sa prokurátor môže vzdať svojej funkcie, bol zaradený aj vznik nároku na výsluhový dôchodok.

Starosti o psychické zdravie

Poslanec Karas tvrdí, že výkon funkcie prokurátora je náročný a spojený s veľkou psychickou záťažou, a preto je dôležité chrániť ich zdravie.

V záujme ochrany zdravia pred dlhodobo pôsobiacimi rizikovými faktormi sa navrhuje, aby zákon priznal prokurátorovi právo na predčasné odchodné v prípade, ak funkciu prokurátora vykonával najmenej 20 rokov,” uviedol navrhovateľ.

Ako by to fungovalo?

Podľa predloženej novely má byť podmienkou na vznik nároku na predčasné odchodné zánik funkcie prokurátora vzdaním sa funkcie v čase, keď ešte nemá nárok na starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok či invalidný dôchodok, no pritom je natoľko psychicky vyčerpaný výkonom funkcie, že už nevládze túto funkciu riadne vykonávať.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Prokurátorovi vznikne nárok na predčasné odchodné vo výške štyroch základných platov, ak funkciu prokurátora vykonával najmenej 20 rokov, maximálne však môže dosiahnuť predčasné odchodné vo výške 10 základných platov, ak funkciu prokurátora vykonával najmenej 28 rokov,” uvádza sa v predloženom návrhu.

Čo sa stane po smrti prokurátora?

Zmena nastane aj v prípade, ak prokurátora vyhlásia za mŕtveho. Navrhuje sa, aby pozostalí po generálnom prokurátorovi, ktorému vznikol nárok na výsluhový dôchodok, mali nárok na vdovský alebo vdovecký dôchodok a sirotský dôchodok za rovnakých podmienok ako pozostalí po ostatných prokurátoroch. O novele spomínaného zákona by sa malo rokovať na septembrovej riadnej parlamentnej schôdzi.

Demokrati návrh zákona kritizujú

Na predložené zmeny reagovala aj strana Demokrati, ktorá kritizuje návrh, aby generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi pripadla doživotná renta vo výške päťtisíc eur mesačne.

Predkladá ho, ako inak, Smer-SD, veď predsa potrebuje odmeniť Žilinku za všetky tie 363. A z koho peňazí je to najlepšie spraviť? No predsa z našich. Už si zabezpečil doživotný príjem Fico, teraz Žilinka, kto bude ďalší?” pýta sa líder Demokratov a bývalý minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: