Pýtajú peniaze, aj keď by nemali. Slováci, za toto ošetrenie u zubára neplaťte

  • Za tento úkon by peniaze pýtať nemali, pretože ošetrenie hradí verejné zdravotné poistenie.
  • Má to však jednu podmienku.
Novinky Pýtajú za to peniaze, aj keď nemajú
Pýtajú za to peniaze, aj keď nemajú. Zdroj: Shutterstock.com/Kansuda2 Kaewwannarat, PeopleImages.com - Yuri A
BitmarketsBitmarkets

Obrovská časť Slovákov k zubárovi nechodí, pretože si to nemôže finančne dovoliť. Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský však poukazuje na to, že pokiaľ majú zubní lekári uzatvorenú zmluvu so zdravotnou poisťovňou, niektoré úkony musia robiť bezplatne.

Ako uvádza portál webnoviny.sk, ide napríklad o ošetrenie zubného kazu v základnom prevedení. Za tento úkon by peniaze pýtať nemali, pretože ošetrenie hradí verejné zdravotné poistenie.

Kedy zubári môžu pýtať peniaze?

Na túto skutočnosť poukazuje aj ministerstvo zdravotníctva. Zubári nemôžu pýtať od pacientov peniaze za ošetrenia, ktoré v plnej čiastke hradí zdravotná poisťovňa. Peniaze od pacientov pýtať môžu v prípade, že pacient má záujem o nadštandardné prevedenia alebo materiál.

Z verejného zdravotného poistenia je úplne hradený zdravotný výkon, ktorý zahŕňa ošetrenie zubného kazu V12 – ošetrenie zubného kazu plastickou výplňou z ručne miešaného skloionomerného cementu, a to vo všetkých oblastiach chrupu.

Celý zdravotný výkon pozostáva z liečby kazu a definitívnej výplne zuba bez ohľadu na to, o aký typ ide, a tiež bez ohľadu na rozsah. Tento úkon je bezplatný pre všetkých pacientov bez obmedzenia veku. Nárok na to, aby bol úkon bezplatný, má však pacient jedine v prípade, že v uplynulom kalendárnom roku absolvoval zubnú preventívnu prehliadku.

Pri vyššie spomínanom materiáli však môžu nastať isté komplikácie. Mnohí zubári ho totiž už nepoužívajú. Dôvodom je napríklad to, že zubári musia pacientov liečiť v súlade s najnovšími vedeckými poznatkami.

Ministerstvo zdravotníctva SR vo svojom poslednom stanovisku uviedlo, že „sekcia zdravia by mala, ako v minulosti, iniciovať rokovania a dohodnúť nový vhodný materiál namiesto ručne miešaného skloionomerného cementu”.

Pacienti, ktorí majú pochybnosti o oprávnenosti úhrady, sa môžu obrátiť na poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, prípadne na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou alebo na príslušný samosprávny kraj so žiadosťou o nápravu.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: webnoviny.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.