- Ukázalo sa, že pokiaľ denne konzumujete červené a spracované mäso, môžu nastať určité riziká.
- Vybrali sme pre vás bezmäsité potraviny, ktoré sú skvelým zdrojom bielkovín.
Nová štúdia preukázala, že konzumácia mäsa má priame spojenie s cukrovkou druhého typu. Ako uvádza portál CNN, v tejto štúdii prešlo analýzou 1,4 milióna dospelých ľudí, ktorí pochádzajú z 13 krajín. Ukázalo sa, že pokiaľ denne konzumujete červené a spracované mäso, nastať môžu určité riziká.
„Konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa denne bola spojená s 30 % zvýšením rizika cukrovky 2. typu, zatiaľ čo 50 gramov červeného mäsa denne zvyšovalo riziko o 22 %,” uvádza Dr. Nita Forouhi z Cambridgeskej univerzity.
Zaujímavosťou je, že 50 gramov spracovaného mäsa môže mať formu jednej klobásy alebo dvoch plátkov slaniny. Pokiaľ si to však chcete premeniť na červené mäso, môže to byť napríklad jeden menší steak.
Červené a spracované mäso nie sú to jediné, čo prináša riziko. Ide napríklad aj o hydinu. V tomto prípade sa riziko pri dennej konzumácii 50 gramov pohybuje na úrovni 4 %.
Dôvody rizika sú jednoduché – v tomto mäse sa nachádza vysoký obsah nasýtených tukov, železa, konzervačných látok a pokročilých konečných produktov glykácie. Práve tieto faktory môžu zvýšiť riziko, že človek dostane cukrovku 2. typu.
Tieto zistenia nie sú žiadnou novinkou. Už v minulosti sa totiž ukázalo, že vyššie riziko úmrtnosti sa spája napríklad s konzumáciou červeného mäsa. Uvádza to vedecký časopis JAMA Internal Medicine.
Síce ide o správy, ktoré mnohých nepotešia, má to aj svoje dobré stránky. Aj napriek tomu, že ľudia bielkoviny potrebujú, nemusia ich čerpať iba z mäsa.
Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.