Vlaky zadarmo pre seniorov majú svoje obmedzenia. Na toto si musíte dať pozor

  • Seniori nad 62 rokov môžu cestovať vlakom so zľavou 100 %.
  • Niektoré typy vlakov však majú obmedzený takýto počet lístkov.
  • Treba si na to dať pozor.
Off topic Kedy má senior nárok na cestovanie vlakom zadarmo?
Kedy má senior nárok na cestovanie vlakom zadarmo? Zdroj: shutterstock.com/Peter Kniez/l i g h t p o e t
BitmarketsBitmarkets

Kto je už seniorom, tak ten by mal mať viacero výhod. Napríklad takú, že cestovanie vlakom by mal mať zadarmo. Je ale potrebné splniť niekoľko podmienok. O téme informoval denník Pravda.

Na Slovensku je dané, že seniori, ktorí prekročia vek 62 rokov, majú nárok na 100-percentnú zľavu z cestovného od Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Inak povedané, jazdia vlakom zadarmo.

Podmienkou však je, že sa musia zaregistrovať. Pri registrácii dostanú seniori preukaz ZSSK, ktorým sa vo vlaku spolu s cestovným lístkom preukážu. Ak by mali daný preukaz bez fotografie, je nutné, aby kontrole ukázali aj doklad totožnosti.

Kto každý má nárok?

Nárok má občan SR od 62 rokov, osoba od 62 rokov so štátnym občianstvom členského štátu EÚ a osoba od 62 rokov s trvalým pobytom v členskom štáte EÚ.

Ďalej je potrebné si zabezpečiť špeciálny cestovný lístok so 100-percentnou zľavou. Jeho kúpa prebieha podobne ako v prípade klasického cestovného lístka, avšak s tým rozdielom, že vo vlakoch kategórie RR, R, Ex, SC, EC a EN je lístok viazaný na konkrétny spoj.

Treba splniť určité podmienky

Treba splniť určité podmienky. Zdroj: shutterstock.com/Nika Art

V takom prípade môže nastať menší problém v tom, že počet miest pre cestujúcich s týmito špeciálnymi lístkami môže byť obmedzený, preto s jeho kúpou netreba čakať do poslednej chvíle.

Ak sa senior rozhodne ísť iným vlakom, je potrebné pôvodný lístok vrátiť a zaobstarať si nový. Nie je to nič zložité, navyše je možné takúto výmenu spraviť do 120 minút po pravidelnom odchode vlaku uvedenom na cestovnom lístku.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.
Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: PravdaTAGY:
Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.