Viac peňazí na výplatnej páske vidí len istá časť Slovákov

  • Vyšší plat chce každý.
  • Nie každému však zamestnávateľ pridá.
  • Niektorí Slováci majú od nástupu do práce rovnaký plat.
Ekonomika Vyššie platy z roka na rok nemajú mnohí Slováci
Vyššie platy z roka na rok nemajú mnohí Slováci. Zdroj: shutterstock.com/fizkes
BitmarketsBitmarkets

Vyššie platy každý rok získava len niečo vyše polovice slovenských zamestnancov. Hoci priemerná hrubá mzda na Slovensku rastie stabilným tempom už niekoľko rokov, podľa údajov agentúry Grafton sa každoročné zvyšovanie príjmov týka len necelých 60 % pracovníkov.

Najnovšie dáta

Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) uviedol, že v prvom štvrťroku 2024 priemerná nominálna mesačná mzda v hospodárstve Slovenska medziročne vzrástla o 9 % na 1 447 eur. Tento nárast je čiastočne dôsledkom vysokej inflácie, ktorá v minulom roku vo februári dosiahla vrchol pri 15,4 %.

Vyššie platy nemajú všetci

Po zohľadnení inflácie vzrástli reálne mzdy v prvom štvrťroku 2024 o 5,6 %. Hoci priemerná hrubá mzda na Slovensku v minulom roku dosahovala 1 628 eur, v Bratislavskom kraji, kde sú platy tradične vyššie, to bolo až 2 066 eur.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Riaditeľ personálnej agentúry Grafton Slovakia a Gi Group Martin Malo upozorňuje:

Priemerná mzda neznamená, že väčšina ľudí dostáva takúto sumu na výplatnej páske. Priemerný rast miezd tiež neznamená, že všetkým zamestnancom rastú platy rovnakým tempom. A navyše, ide o hrubý príjem, z ktorého sa ešte odpočítavajú odvody a dane.

Približne 12 % zamestnaných Slovákov nezaznamenalo nárast mzdy už dva roky a 15 % zamestnancov nebolo pridané na výplate od ich nástupu do zamestnania.

Týka sa to aj našich susedov:

Podobná situácia je aj v Česku, kde priemerná nominálna hrubá mzda v prvom štvrťroku presiahla 43 941 Kč (1 777,26 eur). Tam však mzdy každoročne rastú len 31 % zamestnancom, pričom 9 % nemalo zvýšenú mzdu už dva roky a 15 % nepridali od ich nástupu do práce.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: