Mobil reklama GuardiannnPC reklama Guardiannn

Slováci majú už len pár dní na dôležitý oznam Sociálnej poisťovni

  • Na podanie vyhlásenia majú pracujúce deti dôchodcov už len pár dní.
  • Podať ho môžu aj preventívne.
  • Týka sa istého typu dôchodku.
Ekonomika Sociálna poisťovňa upozorňuje na blížiaci sa termín
Sociálna poisťovňa upozorňuje na blížiaci sa termín. Zdroj: shutterstock.com/PeopleImages.com - Yuri A
BitmarketsBitmarkets

Termín na odmietnutie alebo presmerovanie rodičovského dôchodku je stanovený do konca augusta. Sociálna poisťovňa upozorňuje pracujúce deti dôchodcov, že majú čas do 31. augusta 2024 na podanie vyhlásenia, ktoré je potrebné na priznanie rodičovského dôchodku v roku 2025.

Netýka sa to každého

Tento termín sa týka osôb, ktoré tak neurobili do augusta 2023. Ak dieťa súhlasí s tým, aby jeho rodič poberal rodičovský dôchodok, nemusí podniknúť žiadne kroky, keďže Sociálna poisťovňa priznáva a vypláca tento dôchodok automaticky po splnení zákonných podmienok.

Sociálnej poisťovni môžete podať výhlásenie aj preventívne

V júni 2024 dostalo rodičovský dôchodok viac ako 900 tisíc dôchodcov na základe práce svojich detí. Sociálna poisťovňa doteraz posúdila nároky takmer 1,15 milióna poberateľov dôchodkov.

Lehota do konca augusta 2024 platí pre deti, ktoré chcú odmietnuť alebo presmerovať rodičovský dôchodok svojim rodičom, ktorí dosiahnu dôchodkový vek v roku 2025. Vyhlásenie môžu deti podať aj preventívne, ak si nie sú isté, kedy ich biologický rodič dosiahne dôchodkový vek.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Rovnako môžu podať vyhlásenie do 31. augusta 2024, ak už nechcú, aby ich biologický rodič poberal rodičovský dôchodok, ktorý dostal v rokoch 2023 a 2024. V takom prípade nárok na rodičovský dôchodok zanikne podľa zákona najskôr od 1. januára 2028.

Ako to funguje?

Sociálna poisťovňa priznáva a vypláca rodičovský dôchodok automaticky. „Novým” dôchodcom Sociálna poisťovňa priznáva rodičovský dôchodok automaticky za pracujúce deti od 1. januára 2023. Ak už nárok na rodičovský dôchodok vznikol a dieťa podá vyhlásenie do 31. augusta 2024, nárok na rodičovský dôchodok zanikne najskôr od 1. januára piateho roku nasledujúceho po roku, v ktorom nárok vznikol.

Ak chce dieťa priznať rodičovský dôchodok osobe, ktorá sa o neho starala namiesto rodičov, je potrebné vyhlásenie podať do 31. augusta 2024.

Ako podať vyhlásenie?

Vyhlásenie o nároku na rodičovský dôchodok môžu deti podať, zmeniť alebo zrušiť priamo cez Elektronický účet poistenca (EUP) alebo prostredníctvom formulára Vyhlásenia fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok.

Využívanie EUP je bezplatné, stačí si ho aktivovať osobne v pobočke alebo elektronicky. Ak dieťa zmení svoj názor na odmietnutie rodičovského dôchodku, môže zmeniť vyhlásenie do 31. augusta 2024 pomocou formulára Zrušenie/zmena vyhlásenia fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok. Sociálna poisťovňa prihliadne na posledné podané vyhlásenie vo vzťahu ku konkrétnej osobe.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: