Skupina Slovákov môže mať na krku nepríjemnú exekúciu. Nevedia o tejto povinnosti

  • Chystáte sa odísť za prácou do zahraničia?
  • Pred odchodom by ste nemali zabudnúť na dôležitú povinnosť.
Ekonomika Skupina Slovákov môže mať na krku exekúciu
Skupina Slovákov môže mať na krku exekúciu. Zdroj: Freepik/cookie_studio, freepik
BitmarketsBitmarkets

Práca v zahraničí je stále veľmi lákavá. Mnohí Slováci do cudzej krajiny odchádzajú s vidinou zárobku, ale aj nových skúseností a toho, že sa naučia nový jazyk. Kým však zbalia kufre a odídu, nemali by zabúdať na jednu dôležitú povinnosť. Na sociálnej sieti na ňu upozornil verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Dobrovodský upozorňuje na situácie, keď poistenci odišli zo Slovenska pracovať do zahraničia, kde sa prihlásili na verejné zdravotné poistenie. To malo za následok zánik ich poistenia na Slovensku.

Poisťovne o tom nevedia

Vzhľadom na to, že slovenské zdravotné poisťovne o tom, že ľudia sú v zahraničí zamestnaní a poistení, nevedia, dochádza k situáciám, že svojim ošetrujúcim lekárom musia platiť kapitačné poplatky. Ide o mesačné platby lekárom za to, že poistencovi poskytujú zdravotnú starostlivosť.

Podľa Dobrovodského tak nastane situácia, že zdravotná poisťovňa sa obráti na súd, aby nároky mohla vymáhať v exekučnom konaní.

Možnosť vymáhať od poistencov úhradu nákladov za kapitačné platby za obdobie, kedy boli poistení v zahraničí, priniesla novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá je účinná od 1. januára 2017.

Táto novela hovorí, že zdravotná poisťovňa má právo na uplatnenie svojho nároku na úhradu nákladov za poskytnutú zdravotnú starostlivosť voči pacientovi po zániku verejného zdravotného poistenia, pokiaľ si poistenec nesplnil svoju povinnosť.

Touto povinnosťou sa rozumie oznámenie zdravotnej poisťovni skutočnosti rozhodujúce o zániku verejného zdravotného poistenia. Na splnenie povinnosti má poistenec 8 dní.

Dobrovodský teda poistencov, ktorí chcú odísť za prácou do zahraničia, upozorňuje, aby nezanedbali svoju oznamovaciu povinnosť. Zdravotnú poisťovňu by mali včas informovať o tom, že majú poistene v inom štáte. Odborník taktiež odporúča, aby si uchovali doklad, ktorý potvrdzuje splnenie tejto oznamovacej povinnosti.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Ako riešiť konkrétnych lekárov?

Pokiaľ žijete v zahraničí, no lekárov potrebujete aj na Slovensku, vo svojej zahraničnej zdravotnej poisťovni si môžete vybaviť nárokový doklad S1 alebo S072. Uvádza to portál Pravda.

Podľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne majú na tento doklad nárok napríklad osoby, ktoré vykonávajú činnosť ako zamestnanci v jednom členskom štáte a ich bydlisko sa nachádza v inom členskom štáte, no aj osoby vykonávajúce činnosť ako samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) v jednom členskom štáte, zatiaľ čo ich bydlisko sa nachádza v inom členskom štáte.

Týchto ľudí je však viac a kompletný zoznam nájdete na tejto stránke.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: FacebookTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.