Slováci odkladajú na vlastné bývanie takmer 3-krát viac než Dáni či Nóri

  • V iných krajinách je bývanie dostupnejšie ako u nás.
  • Pozrite sa, koľko priemerne musíte odložiť na kúpu nehnuteľnosti.
  • Minulý rok sme boli na úplnom chvoste rebríčka.
Ekonomika Slováci musia na vlastné bývanie odkladať viac ako 10 rokov
Slováci musia na vlastné bývanie odkladať viac ako 10 rokov. Zdroj: shutterstock.com/j8d
BITmarketsBITmarkets

Slovensko už nie je na úplnom chvoste v rebríčku dostupnosti bývania, predbehli nás totiž Česi, informuje SITA.

Česi vs. Slováci

Ukazujú to údaje z najnovšieho vydania Property Index od spoločnosti Deloitte. Podľa nich Slováci potrebujú na kúpu nového bytu 12,7 hrubých ročných miezd, zatiaľ čo Česi si musia našetriť o 0,6-násobok viac.

Možnosť kúpiť si nový byt s rozlohou 70 metrov štvorcových je najmenej dostupná pre obyvateľov Českej republiky,” uvádza spoločnosť s tým, že na vlastné bývanie si Česi musia našetriť až 13,3-násobok svojej hrubej ročnej mzdy, čo je najviac zo všetkých sledovaných európskych krajín.

Slovensko s 12,7 hrubými ročnými mzdami sa tak po svojom minuloročnom prvenstve zaradilo na druhé miesto rebríčka.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Slováci sa nechytajú na ostatné krajiny

Kúpa bytu je najviac dostupná pre obyvateľov Dánska a Nórska, kde na vlastné bývanie stačí menej ako päť hrubých ročných miezd.

V porovnaní hlavných miest je stále najťažšie získať vlastné bývanie pre obyvateľov Amsterdamu. Na nový byt si tam človek musí našetriť až 15,1 priemerných hrubých ročných miezd.

Za holandskou metropolou nasledujú Praha a Atény. Na štvrtom mieste sa nachádza Bratislava (12,9 hrubých ročných miezd).

Najdostupnejšie bývanie

Najdostupnejšími európskymi metropolami, čo sa týka možnosti kúpiť si byt s rozlohou 70 metrov štvorcových, sú opäť Rím a Oslo, ktoré nepresiahli hranicu ôsmich hrubých ročných miezd.

V žiadnej z európskych krajín transakčné ceny neklesli pod 1 000 eur za meter štvorcový. Na Slovensku bola priemerná ponuková cena za nový byt 3 107 eur za meter štvorcový, čo predstavuje medziročný pokles o 1,6 percenta. Staršie byty sa predávali za 2 470 eur za meter štvorcový.

Ľudia si berú menej hypoték

Minulý rok sme na Slovensku zaznamenali pokles aktivity na hypotekárnom trhu a nárast v segmente nájomného bývania. Mnoho ľudí sa rozhodlo odložiť kúpu vlastného bytu a uprednostniť prenájom. Toto správanie vychádza z očakávania, že v budúcnosti dôjde k zníženiu úrokových sadzieb hypotekárnych úverov,” vysvetľuje Dagmar Yoder, lokálna partnerka a advokátka Deloitte na Slovensku.

V porovnaní s predošlým vydaním publikácie zaznamenali dve najväčšie slovenské mestá mierny pokles cien, avšak stále sa držali nad trojtisícovou hranicou – Bratislava 3 884 eur za meter štvorcový a Košice 3 122 eur za meter štvorcový.

V rebríčku výšky nájomného sa Bratislava nachádza v strede s priemernou cenou 13,9 eur za meter štvorcový. Nájomné je drahšie v Prahe aj vo Varšave, lacnejšie je v Budapešti a vo Viedni.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: