Pätina Slovákov sa priznáva k ilegálnej činnosti, ktorú ste už aspoň raz urobili aj vy

  • Skupina Slovákov sa nehanbí za to, čo na internete robí.
  • Skutočné číslo môže byť oveľa vyššie.
  • Doplácajú na to ľudia, ktorí si za služby platia.
Novinky Skupina Slovákov sa priznáva k nelegálnej činnosti
Skupina Slovákov sa priznáva k nelegálnej činnosti. Zdroj: shutterstock.com/Srdjan Randjelovic
BITmarketsBITmarkets

Takmer pätina Slovákov priznala, že sleduje alebo sťahuje nelegálny audiovizuálny obsah, píše TASR.

Veľké straty

Firmy, ktoré vlastnia licencie na tento obsah alebo ho produkujú, tak prichádzajú o obrovské sumy peňazí. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti CreditCall, ktorý pre Asociáciu televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS) uskutočnila agentúra Neuropea na vzorke 1 000 respondentov.

Množstvo Slovákov sa neprizná

Predpokladáme, že v realite môže byť toto číslo ešte vyššie, ľudia sa totiž k týmto aktivitám nie vždy priznávajú. Dostupnosť pirátskeho obsahu na internete nielenže výrazne sťažuje prácu domácich tvorcov, ktorí už aj tak musia pri tvorbe bojovať s nedostatkom financií, ale toto vedomé porušovanie autorských práv následne aj zdražuje služby platiacim divákom a diváčkam,” uviedla riaditeľka právneho oddelenia skupiny Markíza Lucia Tandlich.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Aspoň jednu službu na vyžiadanie si v tomto roku platí 47 % Slovákov. K pirátstvu audiovizuálneho obsahu sa podľa prieskumu priznáva takmer 20 % obyvateľov. Až 10,63 % respondentov sa v prieskume vyjadrilo, že obsah z internetu získavajú kombináciou oboch spôsobov, a takmer 9 % opýtaných potvrdilo, že filmy, seriály či hudbu získavajú výhradne z pirátskych zdrojov.

Ako často?

Z 56,17 % obyvateľov Slovenska, ktorí podľa prieskumu pozerajú alebo sťahujú obsah z online platforiem, to 48,39 % z nich robí aspoň raz za týždeň a 23,21 % denne.

Je dôležité si uvedomiť, že uvedeným prístupom môžete v konečnom dôsledku poškodiť aj samých seba tým, že si podobný obsah možno nabudúce už nebudete môcť pozrieť, pretože napríklad už vôbec nevznikne. Našťastie sa zdá, že si to čoraz viac divákov aj uvedomuje,” podotkla Tandlich.

ATVS pripomenula, že zamedzenie šírenia nelegálneho obsahu na internete je riešené aj v slovenskom autorskom zákone. Od 24. júla tohto roka je zároveň účinná novela zákona o mediálnych službách, ktorou sa Rada pre mediálne služby stala národným koordinátorom digitálnych služieb regulovaných európskym nariadením o digitálnych službách.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: