Nezaplatili vám faktúru? Pozrite sa, ako efektívne vymáhať nezaplatené faktúry a predísť stratám

  • Faktúry nedajú spávať každému druhému Slovákovi.
  • Nie všetky nezaplatené sa však dajú vymáhať.
  • Pozor treba dať na jednu vec.
Ekonomika Faktúry po splatnosti
Faktúry po splatnosti. Zdroj: shutterstock.com/Pressmaster
BITmarkets BITmarkets

Podnikanie prináša množstvo výziev a jednou z najväčších je vymáhanie nezaplatených faktúr. Na tento problém tisícok podnikateľov upozornil portál Peniaze.sk.

Ako sa postaviť k tejto problematike a zabezpečiť, aby ste na faktúrach neprerobili?

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Faktúry sú viac než len doklad

Faktúra je základným dokumentom, ktorý zaznamenáva obchodné transakcie medzi dvoma stranami. Pre väčšinu podnikateľov termín splatnosti uvedený na faktúre predstavuje jasný a pevný dátum, do kedy očakávajú úhradu.

Má to háčik

Faktúra sama o sebe ale nijako neurčuje právny záväzok na zaplatenie. Skutočný moment splatnosti často závisí od doručenia faktúry dlžníkovi a od podmienok dohodnutých v zmluve.

Kľúčovým momentom pre určenie splatnosti nie je dátum vystavenia faktúry, ale dátum jej doručenia dlžníkovi.

Obchodný zákonník stanovuje, že ak chýba špecifická dohoda medzi veriteľom a dlžníkom, omeškanie nastáva, ak dlžník nezaplatí dlh do 30 dní od doručenia faktúry alebo od poskytnutia plnenia.

Tento termín je dôležitý pre určenie začiatku omeškania, čo následne ovplyvňuje úroky z omeškania a ďalšie právne nároky.

Úroky z omeškania – ako na ne

Ak sa váš obchodný partner omešká s platbou, máte právo na úroky z omeškania. V roku 2024 môžete využiť dva spôsoby výpočtu týchto úrokov.

A síce:

Prvou možnosťou je pohyblivá sadzba, ktorá sa mení podľa základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) navýšenej o 8 percentuálnych bodov. Táto sadzba platí počas celého kalendárneho polroka, v ktorom nastalo omeškanie.

Druhou možnosťou je fixná sadzba, ktorá sa stanovuje na začiatku omeškania a zostáva nezmenená počas celej doby omeškania. Vypočíta sa ako základná sadzba ECB navýšená o 9 percentuálnych bodov.

 

Pri výbere medzi týmito dvoma možnosťami je dôležité zvoliť takú, ktorá je pre vás najvýhodnejšia, pretože zmenu už neskôr nie je možné uskutočniť.

Paušálna náhrada nákladov

Ako ďalej upozorňuje portál, pri vymáhaní pohľadávky môžete žiadať aj paušálnu náhradu nákladov spojených s jej uplatnením, čo predstavuje sumu 40 eur za každú faktúru. Tento nárok platí bez ohľadu na dĺžku omeškania a môžete ho uplatniť za každú pohľadávku zvlášť, aj keď sú všetky pohľadávky riešené v jednom súdnom konaní.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Ako sa pripraviť na vymáhanie pohľadávok

Aby ste minimalizovali riziko nevymožiteľných faktúr, mali by ste dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Detailná zmluva s jasne definovanými podmienkami, vrátane splatnosti a podmienok doručenia faktúr, je základom.

Promptné doručenie faktúr po dodaní tovaru alebo poskytnutí služby môže urýchliť proces splatnosti. Pravidelné sledovanie pohľadávok a okamžitá reakcia v prípade omeškania predstavujú takisto kľúčové kroky k úspechu.

V roku 2024 je dôležité byť pripravený a informovaný o právnych možnostiach, ktoré pomôžu chrániť vaše finančné záujmy. Všetky vyššie spomenuté kroky zaručia, aby ste na nevymožených faktúrach neprerobili.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Peniaze.skTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.