Životné a cestovné poistenia nie sú to isté. Na toto dávajte na dovolenke pozor

  • Dôležité je komunikovať s poisťovňou a dodať jej kompletné podklady.
  • Suma, ktorú poisťovňa vyplatí klientovi po úraze zo životného poistenia, závisí od nastavenej výšky poistnej sumy.
Off topic Životné a cestovné poistenia nie sú to isté
Životné a cestovné poistenia nie sú to isté. Zdroj: Shutterstock.com/Arkadij Schell, PeopleImages.com - Yuri A
BITmarkets BITmarkets

Počas letných prázdnin sa riziko úrazov zvyšuje. Na dovolenke sa môžu prihodiť nielen drobné zranenia, ale aj ťažké úrazy s nevyhnutnou operáciou, hospitalizáciou či doživotnými následkami.

Pomôcť v takom prípade môže cestovné aj životné poistenie. Ľudia si ich často zamieňajú, každé z nich však plní iný účel, upozornil riaditeľ pre životné poistenie spoločnosti Fingo.sk Patrik Szabó.

Životné poistenie

„Ak sa vám na dovolenke prihodí úraz, cestovné poistenie slúži na preplatenie nákladov za vyšetrenie u lekára, nákup liekov alebo nutnú hospitalizáciu v zahraničí. Na Slovensku je cestovné poistenie spojené s pomocou na horách, ak potrebujete zásah záchrannej horskej služby. Životné poistenie však poslúži ako “bolestné” a zároveň nevyhnutná náhrada počas liečby úrazov a vážnych ochorení. Aj liečenie a následky úrazu totiž dokážu obmedziť náš pravidelný príjem, a tým pádom aj finančnú situáciu celej rodiny,” priblížil odborník.

Čo sa týka letných úrazov, v rámci životného poistenia klienti poisťovniam najčastejšie hlásia rôzne zlomeniny, popáleniny, podvrtnutia, natrhnutia, vykĺbenia, tržné a rezné poranenia. Môže ísť aj o rôzne typy uhryznutia zvieraťom.

„Ak sa vám prihodí úraz a máte uzavreté životné poistenie, je ideálne to nahlásiť poisťovni čo najskôr. Niektoré poisťovne vám vedia vyplatiť poistné plnenie iba na základe vstupnej lekárskej správy a nemusíte čakať na ukončenie liečenia úrazu. V iných zase musíte mať ukončené liečenie úrazu a až potom nahlásiť poistnú udalosť,” vysvetlil Szabó.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Komunikácia s poisťovňou je kľúčová

Dôležité je podľa neho komunikovať s poisťovňou a dodať jej kompletné podklady. Pri dennom odškodnom za liečbu úrazu obvykle stačí doložiť lekársku správu, v ktorej je zaznamenaný úraz a dátum začiatku liečby. V prípade trvalých následkov je potrebné priložiť aj správu, v ktorej lekár zaznamená percentuálny rozsah trvalého poškodenia tela.

Suma, ktorú poisťovňa vyplatí klientovi po úraze zo životného poistenia, závisí od nastavenej výšky poistnej sumy v jednotlivých pripoisteniach.

„Ak hovoríme o malých rizikách, ku ktorým patrí napríklad hospitalizácia, denné odškodné, chirurgický zákrok, popáleniny a zlomeniny, pri nich sa vyplatené sumy pohybujú v desiatkach až stovkách eur. Pri veľkých rizikách, ako sú trvalé následky úrazu a invalidita, hovoríme o stovkách až tisíckach eur,” vyčíslil odborník.

Pri úrazoch s tzv. progresiou platí, že čím vážnejší úraz sa klientovi stane, tým vyššiu sumu mu poisťovňa vyplatí.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: TASRTAGY: