Na kúpalisku neďaleko Slovenska zasahovali záchranári. Desiatky návštevníkov sa otrávili

  • Hasičský zbor oznámil, že 21 ľudí s príznakmi otravy bolo prevezených do nemocnice.
  • Otrava chlórom sa prejavuje ťažkosťami s dýchaním, podráždením očí a kože či tlakom na hrudi.
Titulky Na kúpalisku neďaleko Slovenska zasahovali záchranári
Na kúpalisku neďaleko Slovenska zasahovali záchranári.. Zdroj: Shutterstock.com/Gesfera Images, Jaromir Chalabala
BITmarkets BITmarkets

Polícia zadržala troch zamestnancov plavárne Polonez na severozápade Varšavy pre otravu viac ako 20 návštevníkov nadmernou dávkou chlóru vo vode. Upozornil na to portál Topky.

Varšavský hasičský zbor oznámil, že 21 ľudí s príznakmi otravy bolo prevezených do nemocnice, pričom ďalší dvaja prevoz odmietli. Jacek Wisniewski z varšavskej polície v sobotu 27. júla pre agentúru PAP uviedol, že „policajti pracujúci na mieste zadržali v súvislosti s prípadom troch mužov – zamestnancov plavárne, ktorí sa podieľali na údržbe zariadenia.

Niekoľko ľudí zostalo v nemocnici

V sobotu ráno zostali štyria dospelí a štyri deti na pozorovaní v nemocnici, dodal Wisniewski.

Po tomto zásahu museli hasiči zo špecializovanej chemickej jednotky odobrať vzorky vody, ktoré putovali na testy. Neoficiálne zdroje uviedli, že voda v bazéne na tomto kúpalisku obsahovala nadmernú koncentráciu chlóru.

Ukázalo sa, že povolený limit bol pri dne prekročený až desaťkrát a pri hladine viac ako trikrát.

Vedenie plavárne nedokáže vysvetliť, ako sa chlór v takej vysokej koncentrácii dostal do vody. Polícia začala vypočúvať zamestnancov zodpovedných za technické zázemie plavárne.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Otrava chlórom

Ak človek vdýchne chlór ako chemický plyn, môže to mať veľmi vážne následky. Chlór je dráždivá a toxická látka, ktorá môže dráždiť sliznice a v horších prípadoch poleptať pľúcne tkanivá.

Otrava chlórom sa prejavuje podráždenými dýchacími cestami, ťažkosťami s dýchaním, kašľom, sipotom, podráždením očí a kože, bolesťou v krku a tlakom na hrudi. Dlhodobé vdychovanie chlóru v nízkych koncentráciách môže viesť k chronickej toxicite a nevratnému poškodeniu pečene, obličiek, žalúdka a ďalších orgánov.

Za smrteľnú dávku sa považuje vdýchnutie chlóru pri koncentrácii 5,6 mg na liter vzduchu po dobu desiatich minút, uvádza portál Valknut.

Prečo musí byť v bazénoch chlór?

Chlór sa pridáva do bazénovej vody na elimináciu nečistôt a zabránenie rastu rias a siníc. Pri príliš vysokej koncentrácii však spôsobuje nepríjemné kúpanie, podráždenie pokožky a pálenie očí. Maximálna povolená koncentrácia chlóru vo vode určená na kúpanie by nemala presiahnuť 0,3 mg na liter, píše portál Alupo.

Na kontrolu množstva chlóru vo vode sa používajú rôzne testy. Jednoduchý tester chlóru funguje na báze kvapkových roztokov, ktoré sa vyhodnocujú pomocou stupnice. Ďalšou metódou sú testovacie papieriky, ktoré sú často menej presné.

Chlór sa v bazénovej vode hromadí, takže príčinou zvýšenej koncentrácie nemusí byť len nesprávne dávkovanie. Často ide o prikrytý bazén, z ktorého chlór nemôže voľne vyprchávať, čo vedie k jeho vyššiemu obsahu vo vode. Ďalším dôvodom môže byť príliš vysoké alebo nízke pH vody.

Ak zistíte zvýšenú hladinu chlóru v bazéne, je potrebné nájsť spôsob, ako ju efektívne znížiť. Na výber máte niekoľko možností, ktoré môžete aj kombinovať.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Topky.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.