Tejto časti vozidla venujú vodiči minimálnu pozornosť. Robia však chybu a ovplyvňujú bezpečnosť

  • Pneumatiky majú veľký vplyv na bezpečnosť jazdy a cestnej premávky.
  • Mali by ste vedieť, kedy ich vymeniť za nové.
Off topic Tejto časti vozidla vodiči venujú pozornosť minimálne
Tejto časti vozidla vodiči venujú pozornosť minimálne. Zdroj: Shutterstock.com/Dragana Gordic, ozkan ulucam
BITmarkets BITmarkets

Kedy naposledy ste sa zamysleli nad tým, kedy by ste mali na svojom motorovom vozidle vymeniť pneumatiky? Kým niektorí vodiči sa podľa portálu Autoviny riadia povinnosťami, ktoré sa spájajú so sezónami, iní sa skôr zamerajú na vek pneumatík. Práve ten hrá v tejto situácii veľmi dôležitú úlohu.

Mnohí vodiči nevedia, že k strate vlastností a starnutiu pneumatík dochádza, aj ak sa nepoužívajú. Platí to aj v prípade, že ich vodiči alebo výrobcovia na dlhé mesiace alebo dokonca roky umiestnia do skladu.

Kedy pneumatiky vymeniť?

Takéto pneumatiky môžu ovplyvniť bezpečnosť jazdy či predĺžiť brzdnú dráhu. Okrem toho majú vplyv aj na ovládanie vozidla. Vodiči by preto mali disponovať informáciami o veku pneumatík. Mali by tiež vedieť, kedy nastal čas na ich výmenu.

Vek pneumatiky zistíte podľa DOT kódu na bočnej strane pneumatiky. Tento kód má 16 znakov, pričom pre určenie dátumu výroby sú dôležité posledné štyri číslice. Prvé dve číslice označujú týždeň výroby a druhé dve rok výroby. Napríklad, ak je DOT kód 0219, znamená to, že pneumatika bola vyrobená v 2. týždni roku 2019.

Je pomerne náročné určiť presný termín, kedy by ste pneumatiky mali vymeniť. Tento termín je totiž ovplyvnený viacerými faktormi. Ide napríklad o spôsob jazdy vodiča a o klimatické podmienky, no stav pneumatík ovplyvní, samozrejme, aj kvalita ciest.

Bežne však platí, že životnosť pneumatík sa pohybuje okolo 5 rokov. Ide pritom o 5 rokov od dátumu výroby, nie od momentu, kedy ich vodič začal používať. Odborníci preto odporúčajú pneumatiky vymeniť zhruba po 5 rokoch. Je jedno, že na prvý pohľad nie sú poškodené.

Ale vek nie je to jediné, čo by vodiči mali sledovať: Bezpečnosť jazdy sa odvíja aj od hĺbky dezénu. V prípade letných pneumatík ide o minimálne 1,6 mm, v prípade zimných o 3 mm.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Môžete za staré pneumatiky dostať pokutu?

Aj napriek tomu, že vodiči na Slovensku pokutu za staré pneumatiky nedostanú, môžu dostať pokutu za to, že ich vozidlo nie je spôsobilé na jazdu v premávke. Táto pokuta má výšku 40 eur.

Staré pneumatiky sú jedným z dôvodov, prečo je auto nespôsobilé na jazdu. Okrem pokuty však vodičom hrozí, že polícia im zadrží osvedčenie o evidencii vozidla a evidenčné značky.

O niečo horšia situácia nastane v prípade dopravnej nehody v dôsledku nedobrzdenia. Poisťovňa môže uviesť, že poistné plnenie vám vôbec neprizná, alebo ho značne skráti. Platí to aj v prípade, že sa niekto nezraní.

Mať kvalitné pneumatiky na vozidle je kľúčové pre bezpečnosť premávky. Ak ste im doteraz nevenovali dostatok pozornosti, napravte to.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: AutovinyTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.