Slováci môžu zálohované fľaše odovzdať aj na nečakaných miestach. Má to však háčik

  • Zberné nádoby na zálohované obaly pribudli v minulom roku v 13 lokalitách v slovenských národných parkoch.
  • Okrem toho však fľaše môžete zálohovať aj na niektorých kúpaliskách.
Novinky Turisti môžu zálohované fľaše odovzdať aj na Kráľovej holi
Turisti môžu zálohované fľaše odovzdať aj na Kráľovej holi. Zdroj: Shutterstock.com/Nattawit Khomsanit, everst
BITmarkets BITmarkets

Turisti už môžu odovzdávať zálohované fľaše a plechovky aj na vrchole Kráľovej hole. Vo štvrtok tam bola slávnostne predstavená špeciálna zberná nádoba, ktorá sa nachádza vo výške viac ako 1 900 metrov nad morom, čím sa stala najvyššie položeným odberným miestom slovenského zálohového systému. Upozornil na to portál Teraz.sk.

Ochrana prírody

Zberné nádoby na zálohované obaly pribudli v minulom roku v 13 lokalitách v slovenských národných parkoch. V tomto roku sa ich počet zvýšil na 17. Úlohou týchto nádob je brániť hromadeniu voľne pohodeného odpadu v podobne nápojových obalov vo voľnej prírode, no aj v lokalitách, ktoré často navštevujú turisti.

Okrem toho by tieto nádoby mali prispieť aj k ochrane prírody. Ak sa pýtate, kam poputujú peniaze za vyzbierané obaly, odpoveď je jednoduchá. Tieto peniaze nedostanú turisti, ale konkrétne správy národných parkov.

„Pokračovaním v tejto iniciatíve chceme zabrániť vzniku voľne pohodeného odpadu a podporiť rozvoj, ochranu a čistotu slovenských národných parkov. Správy národných parkov identifikovali miesta s vysokou návštevnosťou, kde postupne umiestňujeme zberné nádoby, uviedol generálny riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.

Najvyššie položeným miestom v rámci zálohového systému sa stala Kráľova hoľa v Nízkych Tatrách. Práve tá je jedným z najnavštevovanejších vrcholov Slovenska. Starostka obce Šumiac Jarmila Gordanová uviedla:

Výstup z našej obce si volia turisti najčastejšie, pretože ide o najkratšiu trasu na vrchol. Sme radi, že vďaka osadeniu takýchto zberných nádob budú môcť návštevníci komfortne vrátiť a darovať obaly a prispieť tak k zveľadeniu našej krásnej prírody.

Zbernú nádobu na Kráľovej holi budú pravidelne vyprázdňovať pracovníci národného parku. Vyzbierané peniaze sa následne použijú na jeho obnovu a ochranu prírody.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Fľaše vrátite aj na kúpaliskách

Návštevníci bratislavských kúpalísk budú môcť odovzdávať zálohované nápojové obaly priamo v areáli. Týka sa to kúpalísk Delfín, Tehelné pole, Rosnička, Lamač, Rača, Krasňany, Zlaté piesky a Mičurín, ktoré sú spravované Správou telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Bratislavy (STaRZ).

Zálohované fľaše a plechovky budú môcť návštevníci hodiť do špeciálnych nádob. Aj v tomto prípade však zálohu za fľašu neuvidia. Vedúca oddelenia pre vonkajšie vzťahy Správcu zálohového systému Monika Farka totiž ozrejmila, že zálohu návštevníci kúpalisku darujú. Tým nepodporia len ochranu prírodného prostredia kúpalísk, no tiež ďalší rozvoj a údržbu rekreačných zariadení v Bratislave.

„Sme radi, že môžeme návštevníkom našich kúpalísk ponúknuť možnosť zálohovať použité obaly a tým prispieť k rozvoju a údržbe rekreačných zariadení v našej správe. Našou prioritou je poskytovať nielen kvalitné služby, ale aj príležitosti na ekologicky zodpovedné správanie,” uviedol riaditeľ STaRZ Ladislav Križan.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Teraz.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.