Už len pár dní majú Slováci na to, aby požiadali o špeciálny príspevok. Získajú 150 eur

  • O tento príspevok môžu ľudia požiadať aj spätne od januára 2024.
  • Po tomto mesiaci sa však príspevok bude poskytovať iba za jeden mesiac spätne.
Ekonomika Už len pár dní majú Slováci na to, aby požiadali o špeciálny príspevok
Už len pár dní majú Slováci na to, aby požiadali o špeciálny príspevok. Zdroj: Shutterstock.com/Wirestock Creators, PeopleImages.com - Yuri A
BITmarkets BITmarkets

Do konca júla môžu Slováci požiadať o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie. O tento príspevok môžu ľudia požiadať aj spätne od januára 2024. Po júli 2024 sa tento príspevok bude poskytovať iba za jeden mesiac spätne.

V dôsledku rastu úrokových sadzieb pri úveroch na bývanie sa zvyšuje finančné zaťaženie, najmä pre nízkopríjmové domácnosti, čo môže vážne ohroziť ich schopnosť splácať tieto úvery. Preto bol od 1. januára 2024 zavedený príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie ako nová štátna sociálna dávka.

Novela zákona

Právne vzťahy týkajúce sa poskytovania pomoci pri splácaní úveru na bývanie vo forme príspevku na zvýšenú splátku upravuje zákon č. 526/2023 Z. z. o pomoci pri splácaní úveru na bývanie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o pomoci pri splácaní úveru na bývanie”).

S účinnosťou od 1. júna 2024 novela tohto zákona umožňuje poskytovanie príspevku aj na refinancované úvery, ktoré slúžia na splatenie skôr poskytnutých úverov.

Kto má na príspevok nárok?

Oprávneným žiadateľom je fyzická osoba, ktorá:

  1. Má trvalý alebo prechodný pobyt na území SR,
  2. Má mesačnú splátku úveru na bývanie zvýšenú v dôsledku zvýšenia úrokovej sadzby po 31.12.2022 (refix úveru) v porovnaní s referenčnou splátkou,
  3. Je spotrebiteľom z oprávnenej zmluvy o úvere na bývanie.

Oprávneným žiadateľom môže byť však taktiež dlžník alebo spoludlžník uvedený v zmluve o úvere na bývanie. Ak existuje viacero oprávnených osôb (dlžník a spoludlžník), ktoré spĺňajú podmienky pre získanie príspevku, nárok na príspevok vzniká iba jednej z nich.

Na poskytnutie príspevku musí žiadateľ splniť aj ďalšie zákonné podmienky, a to:

  1. Neprekročiť stanovenú výšku príjmu oprávnenej osoby,
  2. Spĺňať vymedzenie nehnuteľnosti, na ktorú bol poskytnutý úver na bývanie,
  3. Uhrádzať mesačnú splátku úveru na bývanie.
98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Výška príspevku

Výška príspevku je 75 % z pozitívneho rozdielu medzi zaplatenou mesačnou splátkou za daný mesiac a referenčnou splátkou, s maximálnym limitom 150 eur mesačne.

Úrad vypláca príspevok mesačne spätne. Príspevok je zasielaný oprávnenej osobe na bankový účet v SR, ktorý uviedla v žiadosti.

V prípade, že zákon o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok stanoví výšku príspevku na 0 %, výplata príspevku sa v danom rozpočtovom roku pozastaví.

Nárok na príspevok sa uplatňuje podaním písomnej žiadosti oprávnenej osoby na tlačive stanovenom Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok na príspevok za kalendárny mesiac zaniká po uplynutí jedného kalendárneho mesiaca od posledného dňa mesiaca, za ktorý príspevok patril.

V žiadosti je oprávnená osoba povinná uviesť svoje úplné identifikačné údaje, rovnako ako údaje spoludlžníka. ÚPSVaR upozorňuje žiadateľov, aby poskytovali presné údaje, pretože nesprávne informácie môžu skomplikovať posudzovanie žiadosti.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: ÚPSVaRTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.