Trh práce čelí problémom. Počet pracovných miest, o ktoré nikto nemá záujem, rastie

  • Trh práce narazil na hranice.
  • Potýka sa s viacerými problémami.
  • Analýza ukázala jeho slabé miesta.
Ekonomika Slovensko čelí vážnemu problému na trhu práce
Slovensko čelí vážnemu problému na trhu práce. Zdroj: shutterstock.com/Niyazz/Don Pablo
BITmarkets BITmarkets

Pokles nezamestnanosti sa v júni prekvapivo zastavil. UniCredit Bank vo svojej analýze uvádza, že k tomu prispela registrácia čerstvých absolventov vysokých škôl, ale aj skoršie Dočasné zvýšenie absorpcie nezamestnaných trhom práce na prelome rokov bolo podľa analýzy výsledkom zvýšenia ponuky pracovnej sily a vyššieho prílevu nových kvalifikovaných zamestnancov do evidencie úradov, ktorí túto evidenciu následne takmer okamžite opúšťali a pomáhali tak rastúcej časti ekonomiky vyrovnávať sa s nedostatkom pracovnej sily.

Množstvo pracovných miest

Spomalenie prílevu nových zamestnancov v máji a júni vyústilo do prudkého nárastu voľných pracovných miest v ekonomike. Voľné pracovné miesta pribúdajú naprieč celou ekonomikou, no potreby zamestnávateľov nedokáže pokryť ani stabilný prílev nových zahraničných pracovníkov.

Nevhodná štruktúra

Nevhodná štruktúra uchádzačov o prácu vedie pri rastúcej ekonomike k rastúcemu počtu voľných pracovných miest. Počet neobsadených pracovných pozícií sa v júni opäť prudko zvýšil a vyšplhal sa na 98,4-tisíca. V porovnaní s májom pribudlo takmer 4-tisíc neobsadených pracovných miest.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Po zohľadnení sezónnych vplyvov bol prírastok síce miernejší, stále však presahoval 3-tisíc. Medziročný nárast voľných pracovných miest sa zrýchlil z 22,2% na 24,7%. Voľné pracovné miesta sa už blížia k predpandemickým maximám z konca roka 2019, pričom po očistení o sezónne efekty za nimi zaostávajú už len o približne tisícku.

Rozdiel v regiónoch

Na západe krajiny, v okolí Bratislavy, Trnavy a Nitry, hlásia úrady práce viac voľných pracovných miest ako nezamestnaných. V priemere na Slovensku pripadá na jedno neobsadené pracovné miesto 1,4 nezamestnaného, avšak na východe Slovenska je to až 6,0 nezamestnaných v Košickom a 9,0 nezamestnaných v Prešovskom kraji.

Nedostatok vhodnej domácej pracovnej sily v minulých mesiacoch viedol k zvýšenému dopytu po zahraničných pracovníkoch. V júni sa však prílev nových zamestnancov zo zahraničia prekvapivo zastavil. Ich počet sa v porovnaní s májom zvýšil len o 179 na 107,5-tisíca.

Dôvody môžu byť podľa banky rôzne, od problémov nájsť vhodných zamestnancov aj v zahraničí cez administratívne bariéry až po dočasné dovolenkové utlmenie náboru.

 

Z pohľadu do budúcnosti, rastúca ekonomika kladie podľa UniCredit Bank čoraz väčšie nároky na domáci trh práce, ktorý je dlhodobo napätý a vykazuje čoraz silnejšie známky prehrievania.

Štrukturálne nerovnováhy na domácom trhu práce, kvalifikačné i regionálne, budú i v nasledujúcich mesiacoch brániť citeľnejšiemu poklesu miery nezamestnanosti, a to i napriek stále silnému dopytu po pracovnej sile. Nerovnováhy na trhu práce sa tak budú čoraz intenzívnejšie prelievať do rastúcej miery voľných pracovných miest, či tlaku na zvyšovanie miezd a dovoz pracovnej sily zo zahraničia.

Nerovnováha na trhu práce sa pravdepodobne nezmierni ani v nasledujúcich rokoch.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: