Slováci, pozor. Ak robíte na záhrade túto vec, hrozí vám pokuta až 1 500 eur

  • Ak v lete máte na záhrade hromadu lístia, konárov a trávy, čo s tým urobíte?
  • Mnohí ľudia to spália, pričom nevedia, že je to obrovská chyba.
Off topic Za činnosť, ktorú robia Slováci v lete bežne, im hrozí poriadne mastná pokuta
Za činnosť, ktorú robia Slováci v lete bežne, im hrozí poriadne mastná pokuta. Zdroj: Shutterstock.com/Budimir Jevtic, Sewupari Studio
BITmarkets BITmarkets

Počas jarných a letných mesiacov ľudia trávia mnoho voľného času na záhrade, kde sa starajú o záhony, trávnik a ďalšie. Chcú, aby ich záhrada vyzerala čo najlepšie, čo je úplne pochopiteľné.

Ministerstvo životného prostredia však upozorňuje týchto ľudí na to, aby dobre rozmýšľali, čo urobia s nahrabaným lístim alebo suchou trávou. Nebudeme si klamať, mnohých napadne, že tento odpad jednoducho spália.

Tento odpad do ohniska nepatrí

Spaľovanie odpadu z lístia, trávy a konárov môže viesť k vážnym problémom, ako sú požiare. Okrem toho je táto činnosť nezákonná a ľudia za ňu môžu dostať poriadne vysokú pokutu.

Rezort životného prostredia teda občanov žiada, aby sa tejto činnosti oblúkom vyhýbali. Odborníci poukazujú na to, že vypaľovanie trávy má negatívny vplyv na životné prostredie, ktoré ničí, no tiež zabíja živočíchy.

Okrem toho môže toto správanie spôsobiť aj obrovské hospodárske škody a ohroziť ľudské životy.

V prípade, že máte suseda, ktorý vypaľuje trávu alebo lesné porasty, mali by ste to nahlásiť. Urobiť tak môžete na linke tiesňového volania, no aj na polícii a mestskej polícii.

Zákonné spôsoby, ako sa zbaviť suchého biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad sú kompostovanie v súkromnom či obecnom kompostovisku alebo umiestnenie takéhoto bioodpadu do hnedých kontajnerov, ktoré zabezpečuje a vyváža obec. Obec je zároveň povinná takto vyzbieraný odpad spracovať.

Mnohí ľudia nevedia o tom, že v slovenskej legislatíve sa nachádza niekoľko zákonov, ktoré zakazujú plošné vypaľovanie trávy a porastov ohrozujúce životné prostredie. Jedným z týchto zákonov je zákon o odpadoch, no taktiež to hovorí zákon o ochrane pred požiarmi a zákon o ochrane prírody a krajiny.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Aká vysoká pokuta vám hrozí?

Späť
Strana 1/2Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Ministerstvo životného prostrediaTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.