Najdrahšie natankujete v Taliansku. V týchto krajinách sa to však oplatí najviac

  • V Rakúsku a Maďarsku stojí okolo 1 eura 60 centov a podobné ceny sú aj Chorvátsku.
  • V tejto krajine však za tankovanie zaplatíte najviac.
Ekonomika V týchto krajinách sa to však oplatí najviac
V týchto krajinách sa to však oplatí najviac. Zdroj: Shutterstock.com/f.t.Photographer
BITmarkets BITmarkets

Slovenských motoristov čakajú na čerpacích staniciach príjemnejšie chvíle. Ceny pohonných látok na našich pumpách by totiž mali v najbližších dňoch znova klesať. Ako uviedol pre agentúru SITA analytik J&T Banky Stanislav Pánis, cena 95-oktánového benzínu by sa mohla ráznejšie ponoriť pod 1 euro a 60 centov a nafta bude smerovať pod 1 euro a 50 centov.

„Ostatný pokles cien ropy by sa mal pretaviť do ďalšieho pozvoľného zlacňovania cien palív na našich čerpacích staniciach, špeciálne ak ustanú boje na Blízkom východe,” podotkol Pánis. Aj analytik 365.bank Tomáš Boháček očakáva na našich čerpacích staniciach pokračujúci mierny pokles cien benzínov i nafty.

nadpis a ikona

Zlacňovanie palív by malo podľa Pánisa nastať aj v okolitých krajinách. Nateraz je zo susedných krajín EÚ benzín naďalej najlacnejší v Českej republike a Poľsku, kde sa pohybuje v priemere tesne nad 1 euro a 50 centov. Naopak najdrahší benzín je u nás a v Rakúsku, kde zaň zaplatíme okolo 1 eura a 60 centov.

 

Dovolenkári cestou na Balkán k Jadranskému moru môžu lacnejšie ako u nás natankovať v Maďarsku, kde ceny mierne prevyšujú 1 euro a 55 centov a v Slovinsku, kde palivo stojí menej ako 1 euro a 50 centov. V Chorvátsku sú ceny benzínu len rádovo o 1 až 2 centy lacnejšie ako u nás.

„Suverénne najdrahším benzín je, z obľúbených dovolenkových destinácii našincov, do ktorých sa cestuje automobilom, v Taliansku s cenovkou mierne nad 1 euro a 85 centov,” upozornil Pánis.

Nafta je z okolitých krajín najlacnejšia na druhej strane rieky Morava, kde sa blíži po kurzovom prepočte k 1 euru a 45 centom. V Poľsku je drahšia ako u nás, keď sa pohybuje mierne nad 1 euro a 50 centov.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

V tejto krajine je to najdrahšie

V Rakúsku a Maďarsku stojí okolo 1 eura 60 centov a podobné ceny sú aj Chorvátsku, čo je rádovo o 10 centov drahšie ako na Slovensku. Slovinské ceny nafty sú zhruba na úrovni slovenských. „Najdrahšie sa na juhu Európy tankuje nafta v Taliansku, kde stojí okolo 1 eura a 75 centov,” dodal Pánis.

Analytik Tomáš Boháček konštatuje, že domáce ceny benzínu patria stále medzi najvyššie spomedzi okolitých krajín s výnimkou Rakúska, kde je však rozdiel marginálny. Najviac vieme na benzíne spomedzi okolitých krajín ušetriť v Česku či v Poľsku, a to až približne 10 centov. Cena nafty je u nás zväčša nižšia, ako u našich susedov s výnimku Česka, kde na litri ušetríme 6 centov.

„Ak by sme sa rozhodli ísť na dovolenku autom, tak napríklad pri ceste do Chorvátska sa nám oplatí natankovať plnú nádrž benzínu stále v Maďarsku za 1,57 eura za liter a následne ju doplniť priamo v Chorvátsku, kde sa však ceny v uplynulom týždni zvýšili v dôsledku dopytu po palivách od dovolenkárov,” doplnil Boháček.

Ak tankujeme naftu, doplna sa nám podľa neho oplatí natankovať na domácich čerpacích staniciach pričom v cieli zaplatíme o 7 centov na liter viac.

Ak je našou auto-dovolenkovou destináciou vzdialenejšie Bulharsko, oplatí sa nám smerovať tankovanie až na cieľ, kde vieme ušetriť na benzíne aj 28 centov a na nafte 23 centov na liter.

V tomto prípade tankujte doma

„Pri ceste do Talianska sa nám vyplatí tankovať opäť raz doma, keďže „po ceste” aj priamo v krajine sú ceny pohonných látok vyššie, rádovo v priemere o 25 centov,” zdôraznil Boháček.

Priemerné ceny palív na domácich čerpacích staniciach v 28. týždni tohto roka sa podľa údajov Štatistického úradu mierne znížili. Cena natural 95-oktánového benzínu sa v priemere predávala za 1,613 eura za liter a cena 98-oktánového benzínu sa predávala za rovnako mierne nižšiu cenu 1,821 eura za liter (-1 eurocent na liter t/t).

Liter motorovej nafty sme v rovnakom období zakúpili v priemere za 1,526 eura za liter, čo je medzitýždenný pokles o približne 2 centy.

Ropa pokračovala druhý týždeň v stratách, keď klesla o približne tri percentá. Severomorská zmes Brent spadla pod 83- dolárovú métu a texaský benchmart WTI sa priblížil k 80- dolárovej hranici, čo v oboch prípadoch predstavuje jednomesačné minimá.

„Počas väčšiny minulého týždňa sa ropa obchodovala do strany, keď signály slabosti čínskeho hospodárskeho rastu boli kompenzované poklesom zásob amerických ropných produktov, čo naznačuje lokálny silný dopyt po rope,” uviedol Pánis. Bezprostredne pred víkendom však komodita zaknihovala gro celotýždenných strát, keď sa medzi obchodníkmi čoraz hlasnejšie hovorilo o tom, že prímerie medzi Hamasom a Izraelom je na dosah, čo deklaroval aj americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken.

„Náš výhľad pre ceny ropy je naďalej neutrálny s rizikom obnovy rastu. Vzhľadom na prebiehajúcu sezónu a vyšší dopyt, neočakávame udržateľnejšie poklesy cien ropy,” uzavrel Boháček.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: SITATAGY: