Pláže v Chorvátsku „zamorili” nebezpečné živočíchy. Dovolenkári sa boja vojsť do mora

  • Ak ste v Chorvátsku, dajte si pozor.
  • Na plážach číhajú malé tvory, ktoré vám vedia spôsobiť bolestivé muky.
  • Čo robiť a čo nerobiť, ak sa stanete ich obeťou?
Off topic V Chorvátsku sa boja vojsť do mora
V Chorvátsku sa boja vojsť do mora. Zdroj: shutterstock.com/DaLiu
BitmarketsBitmarkets

Jadranské more, známe svojou krištáľovo čistou vodou a nádhernými plážami, čelí aj tento rok tradičnému návalu dovolenkárov. A nielen tých.

Nebezpečenstvo na plážach

Pri chorvátskych brehoch sa podľa miestneho Dnevnika objavili kompasové medúzy, ktoré spôsobujú bolestivé popáleniny. Ako sa vyrovnať s touto situáciou a na čo si dávať pozor?

V Chorvátsku „vyčíňajú” nebezpečné medúzy

Kompasové medúzy sa teraz vyskytujú v plytkých vodách neďaleko Cresu. Zaznamenaných tu bolo niekoľko desiatok jedincov. Tieto medúzy, ktorých klobúk dosahuje priemer až 30 centimetrov a chápadlá dĺžku jedného metra, majú na sebe pŕhľavé bunky.

Pri kontakte s ľudskou pokožkou spôsobujú lokálne popáleniny. Biologička Milvana Arko Pijevac pre chorvátsky denník vysvetľuje, že ich výskyt v severnejších oblastiach spôsobuje zvyšujúca sa teplota mora.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Pri kúpaní v Kvarnerskom zálive si však miestni obyvatelia zatiaľ zachovávajú pokoj.

Ak sa s medúzou stretnete, Senka Kajčić, riaditeľka HMS PGŽ, radí okamžite vyjsť z vody a miesto kontaktu opláchnuť morskou vodou.

Týmto spôsobom odstránime zvyšky pŕhľavých buniek a znížime absorpciu jedu.

Kedy zavolať pomoc?

Ak sa objavia príznaky ako ťažkosti s dýchaním, závraty či nevoľnosť, ihneď vyhľadajte lekársku pomoc.

A čo nerobiť?

  • Netrieť postihnuté miesto: Trenie postihnutého miesta môže spôsobiť, že sa pŕhľavé bunky (nematocysty) roztrhnú a uvoľnia viac jedu do pokožky.
  • Nepoužívať sladkú vodu: Oplachovanie sladkou vodou môže aktivovať zostávajúce pŕhľavé bunky, čím sa popálenie zhorší. Na opláchnutie postihnutého miesta použite radšej morskú vodu.
  • Nepoužívať alkohol alebo amoniak: Alkohol a amoniak môžu spôsobiť uvoľnenie ďalšieho jedu z nematocystov, čo môže zhoršiť popálenie.
  • Neaplikovať ľad priamo na pokožku: Priame použitie ľadu na pokožku môže spôsobiť ďalšie poškodenie kože.
  • Neodstraňovať chápadlá rukami: Ak máte na pokožke zvyšky chápadiel, nepokúšajte sa ich odstrániť rukami, pretože sa môžete popáliť na ďalších častiach tela. Použite pinzetu alebo iný nástroj a robte to opatrne.

Dodržiavaním týchto pokynov môžete minimalizovať následky popálenia medúzou a urýchliť proces hojenia.

S popáleninami majú na plážach bohaté skúsenosti

Často sa stretávame s popáleninami od vlasuliek či moruzgiev. Najdôležitejšie je zostať pokojný, nepanikáriť a privolať záchranára, ktorý odstráni chápadlá a miesto dezinfikuje,” hovorí záchranár Josip Štefanić.

Na juhu Jadranu zatiaľ riešia inváziu hnedých rias

Tie sa prvýkrát objavili pri Komiži v roku 2020. Dnes sa rozšírili na takmer polovicu ostrova Vis a pokrývajú morské dno až do hĺbky 15 metrov.

Táto invázna riasa potláča pôvodné druhy rias a považujeme ju za jednu z najinvazívnejších v našom podmorskom svete,” upozorňuje Ante Žuljević z Inštitútu pre oceánografiu a rybárstvo v Splite.

Napriek týmto výzvam Jadranské more oficiálne uznali za najčistejšie v Európe. Európska komisia a Európska agentúra pre životné prostredie potvrdili túto informáciu.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: DnevnikTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.