Vláda plánuje „zaútočiť” na vyše 250 000 Slovákov, tvrdí SaS. V hre je zrušenie populárnej výhody

  • Na Slovensku máme viac ako 250 000 živnostníkov.
  • Opozičná strana upozornila na plánované zmeny.
  • Hrozí údajný nárast ilegálnych príjmov.
Ekonomika Vláda chce zobrať živnostníkom obľúbenú výhodu
Vláda chce zobrať živnostníkom obľúbenú výhodu. zdroj: shutterstock.com/fizkes
BITmarkets BITmarkets

Opozičná strana SaS vyzýva vládu, aby neznepríjemňovala život živnostníkom a nechala ich pracovať bez zbytočných obmedzení.

Podľa strany by sa vláda mala viac sústrediť na riešenie problému práce načierno než na zmeny týkajúce sa paušálnych výdavkov, píše TASR.

Riziko ilegálnych príjmov

Opoziční predstavitelia tvrdia, že úpravy paušálnych výdavkov by mohli viesť k nárastu živnostníkov, ktorí by sa uchýlili k neoficiálnym príjmom.

V stredu to na tlačovej besede uviedol predseda SaS Branislav Gröhling a podpredseda SaS Marián Viskupič.

Chceme upozorniť aj na ďalší zámer vlády, ktorý sa dotkne ďalšej skupiny viac ako 250 000 ľudí. Vládna koalícia plánuje zaútočiť na živnostníkov a zobrať im viaceré výhody, napríklad aj zrušiť paušálne výdavky. Toto je úplne neprijateľné. Živnostníci sú často ľudia, ktorí sú odkázaní sami na seba, platia si nemalé peniaze a odvody.

Dodáva, že živnostníci čelia neustálym rizikám a na svoje živobytie si zarábajú bez toho, aby sa spoliehali na štát. Vláda by im podľa neho mala uľahčiť prácu najmä znižovaním daní.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Živnostníkom paušálne výdavky veľmi vyhovujú

Viskupič priblížil, že živnostníci si môžu znížiť daň najmä paušálnymi výdavkami. Vlani túto možnosť podľa neho využilo vyše 263 000 ľudí. Zrušením alebo úpravou týchto paušálnych výdavkov by tak vláda zobrala živnostníkom jednu z výhod, ktorá by poslúžila na konsolidáciu verejných financií.

Upozornil aj na to, že vláda sa chce zamerať na fiktívnych živnostníkov, ktorí nespĺňajú podmienky riadneho pracovného pomeru. Presun zamestnancov zo živnostenských pomerov do tých riadnych pracovných by podľa neho zaznamenal nárast ľudí, ktorí by prišli o prácu.

Množstvo ľudí príde o prácu, pretože zamestnávatelia si dvakrát rozmyslia, či sa im podarí presunúť daného zamestnanca, ktorý pracoval na živnosť a majú s ním teda podstatne nižšie náklady na prácu a administratívne náklady, do pracovnoprávneho pomeru, pretože jednoducho, keď to bude ako zamestnanec, bude pre nich podstatne drahší.

Vyšší tlak na Slovákov

Spresnil, že v tomto prípade môže nastať situácia, že živnostníci si budú pýtať vyššie platy, aby vykryli svoje straty zo zníženia paušálnych výdavkov, čím sa zhorší tlak na zamestnávateľov a celé podnikateľské prostredie.

Vláda tak podľa neho nezíska viac peňazí do štátnej kasy, ale skôr donúti ľudí privyrábať si načierno.

S tvrdeniami SaS nesúhlasí Inštitút sociálnej demokracie, ktorý je personálne prepojený na koaličný Hlas-SD.

Tvrdenie, že navrhované úpravy v oblasti tzv. falošných, nútených živností spôsobia nezamestnanosť, rovnako ako vyjadrenie, že „presun zamestnancov zo živnostenských pomerov do tých riadnych pracovných by znamenal nárast ľudí, ktorí by prišli o prácu,” sú podľa predsedu správnej rady inštitútu Martina Halása zavádzajúce.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: