Benefit, o ktorom Slováci nevedia. Pozrite sa, čo vám zamestnávateľ musí preplatiť

  • Slováci majú v niektorých prípadoch nárok na preplatenie dioptrických okuliarov.
  • Zamestnávateľ má niekoľko povinností, mnohí o nich ani netušia.
Ekonomika Benefit, o ktorom Slováci nevedia
Benefit, o ktorom Slováci nevedia. Zdroj: Unsplash/Magnet.me, Annie Spratt
BITmarkets BITmarkets

V minulosti jeden rumunský zamestnanec zažaloval svojho zamestnávateľa a žiadal od neho preplatenie nákladov na okuliare.

Ako uvádza Národný inšpektorát práce, žaloba vyústila až k rozsudku Súdneho dvora EÚ v Luxemburgu C-392/21 z 22. decembra 2022. Ten sa venoval práve článku 9 ods. 3 a 4 smernice Rady 90/270/EHS z 29. mája 1990 o minimálnych požiadavkách na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci so zobrazovacími jednotkami (piata samostatná smernica v zmysle článku 16 ods. 1 smernice 89/391/EHS).

Nielen pracovné okuliare

Medzi osobitné korekčné prostriedky patria aj dioptrické okuliare, ktoré majú slúžiť na nápravu a prevenciu porúch zraku v súvislosti s prácou zahŕňajúcou zariadenia vybavené obrazovkou.

Za zmienku však stojí aj to, že tieto korekčné prostriedky sa neobmedzujú iba na tie prostriedky, ktoré zamestnanec používa výlučne v rámci povolania.

Zamestnávatelia majú teda povinnosť poskytnúť dotknutým pracovníkom osobitné korekčné prostriedky.

Táto povinnosť môže byť splnená buď priamym dodaním uvedeného prostriedku zo strany zamestnávateľa, alebo náhradou nevyhnutných nákladov vynaložených pracovníkom, nie však vyplatením všeobecného mzdového príplatku pracovníkovi.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.
Späť
Strana 1/3Ďalej
0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Národný inšpektorát práceTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.