Pracujúci Slováci, ktorí poberajú dôchodok, nesmú zabúdať na jeden typ odvodu

  • Aj pracujúci dôchodcovia majú isté platobné povinnosti.
  • Inak to funguje s poberateľmi predčasného dôchodku.
Ekonomika Slováci poberajúci dôchodok musia platiť
Slováci poberajúci dôchodok musia platiť. Zdroj: shutterstock.com/bbernard
BITmarkets BITmarkets

Aj Slováci, ktorí pracujú a zároveň poberajú dôchodok, musia platiť určitý typ odvodu. Ako pre Tlačovú agentúru SITA vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr, týka sa to starobného poistenia.

To musí zamestnanec odvádzať bez ohľadu na to, či už dostáva dôchodok. Zo zákona je zamestnávateľ povinný za zamestnanca odviesť 4% z jeho vymeriavacieho základu.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Hoci poberáte dôchodok, musíte platiť

Senior v právnom vzťahu na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti, ktorý má priznaný starobný alebo predčasný starobný dôchodok, má právo určiť si dohodu na účely uplatnenia odvodovej odpočítateľnej položky vo výške 200 eur za kalendárny mesiac.

Na základe uvedeného sa podľa Kontúra vymeriavací základ na platenie poistného zníži o odvodovú odpočítateľnú položku, v dôsledku čoho zamestnanec platí nižšie poistné.

Ako je to s predčasným dôchodkom?

V prípade zamestnanca, ktorý je poberateľom predčasného starobného dôchodku, nárok na výplatu tohto dôchodku zaniká odo dňa jeho splátky splatnej po dni vzniku dôchodkového poistenia zamestnanca alebo povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby.

Opätovne vzniká odo dňa nasledujúceho po dni zániku tohto dôchodkového poistenia.

Zamestnanec, ktorý ma priznaný predčasný starobný dôchodok, môže byť zároveň v právnom vzťahu na základe dohody o vykonaní práce a poberať predčasný starobný dôchodok za predpokladu splnenia podmienok, že si určil dohodu na účely uplatnenia odvodovej odpočítateľnej položky a úhrn príjmu z tejto dohody v príslušnom kalendárnom roku nepresiahol sumu 2 400 eur.

Zamestnávateľ plní za zamestnanca odvodové povinnosti, a to na nemocenské poistenie 1,4% z vymeriavacieho základu, na starobné poistenie 4% zo základu, na invalidné 3% a na poistenie v nezamestnanosti 1% z vymeriavacieho základu.

Poistenie v nezamestnanosti, poistné na invalidné poistenie ani nemocenské poistenie sa nevzťahuje na fyzickú osobu, ktorej bol priznaný starobný alebo predčasný starobný dôchodok.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY: