Udrie druhá vlna inflácie, varujú nositelia Nobelovej ceny

  • Nositelia Nobelovej ceny veria, že riziko druhej vlny inflácie sa stupňuje.
  • Od októbra 2023 inflácia v USA aj eurozóne stagnuje.
  • Centrálne banky stále nedosiahli inflačný cieľ 2 %.
Ekonomika Inflácia nepovedala posledné slovo
Inflácia nepovedala posledné slovo. Zdroj: shutterstock.com/Dragos Asaftei/Alexandros Michailidis
BITmarkets BITmarkets

Po tom, čo inflácia prudko stúpla a následne sa zvýšili úrokové sadzby v USA aj v eurozóne, sa začína uvažovať nad rizikom druhej vlny zvyšovania cien. Tieto debaty sa začínajú otvárať predovšetkým z dôvodu blížiacich sa volieb prezidenta v USA, uvádza správa Finbold. Otázka makroekonomických ukazovateľov bude totiž jedna z najdôležitejších.

Inflácia nemusela povedať posledné slovo

Aj keď inflácia výrazne klesla, stále nedosiahla žiadanú úroveň. Od októbra totiž úroveň inflácie prestala klesať a už len stagnuje. V USA dosahuje hodnotu 3,3 % a v eurozóne 2,5 %. Inflačný cieľ centrálnych bánk je na úrovni 2 %, avšak to nie je ten najväčší problém. Sú ním príliš vysoké úrokové sadzby.

Inflácia v eurozóne

Inflácia v eurozóne. Zdroj: Tradingeconomics

Ak by stúpala inflácia pri nízkych úrokových sadzbách, dostupnosť požičiavania peňazí by sa prirodzene znížila. Avšak, ak teraz začne inflácia rásť pri 4 až 5 % úroku, pôžičky budú pre veľké percento obyvateľov nedosiahnuteľné.

Na riziko druhej inflačnej vlny upozornili aj nositelia Nobelovej ceny. Všetci sa zhodujú v tom, že Trumpove ekonomické plány sú podstatne horšie a povedú k opätovnému nárastu inflácie. Trump taktiež bude tlačiť na zníženie úrokovej sadzby, čo môže v súčasnosti spôsobiť nárast inflácie v USA.

Čo je inflácia

Inflácia je ekonomický jav, ktorý je definovaný ako dlhodobý nárast cien a pokles kúpnej sily peňazí. Percento inflácie predstavuje, o koľko sa znehodnotia peniaze na účte s nulovým úrokom.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Úrokové sadzby sú stále extrémne vysoko

Na poslednom zasadnutí Európska centrálna banka (ECB) prekvapila, keďže sa rozhodlo o prvom znížení úrokovej sadzby z úrovne 4,5 % na 4,25 %. Naopak, v USA platí stále rovnaká úroveň 5,5 % od júla 2023.

Úroková sadzba v eurozóne

Úroková sadzba v eurozóne. Zdroj: Tradingeconomics

Trumpova politika by mohla spôsobiť, že inflácia bude opäť rásť nie len v USA, ale aj v eurozóne. Otázkou zostáva aj nekonečný rast technologických akcií. Obavy ekonómov, ktorí získali Nobelovu cenu, totiž spochybňujú silu akciového trhu v USA. Čoraz viac ekonómov verí, že akciový trh je nadhodnotený.

Nedávno sme vás informovali, že hedžové fondy sa agresívne zbavujú technologických akcií tempom, aké sme nevideli roky. To by mohol byť prvý príznak toho, že čoskoro akciový trh narazí na vrchol. Hlavným ťahúňom sú technologické firmy a dopyt po umelej inteligencii. Najnovšie údaje však naznačujú, že bublina začala praskať.

Ak sa viac zaujímate o investovanie a ekonomiku, odporúčame vám pozrieť sa aj na nasledujúce video:

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: FinboldTAGY:
Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.