- Zamestnaní Slováci dostanú od septembra peniaze navyše.
- Ministerstvo práce chystá úpravu výšky stravného.
Vláda Slovenskej republiky zvažuje ďalšie zvýšenie stravného, čo je skvelá správa pre statisíce zamestnancov po celej krajine. Po nedávnych úpravách, ktoré už priniesli zvýšenie hodnoty stravných lístkov v minulom roku, sa teraz diskutuje o ich ďalšom navýšení. O téme informovala RTVS.
Slováci sa za stravné nenajedia
Na Slovensku je stravné dôležitým prvkom pracovných podmienok, ktorý priamo ovplyvňuje životnú úroveň a pohodu zamestnancov. Výška sumy stravného lístka však v súčasnosti často ani zďaleka nepokrýva cenu bežného obeda v reštaurácii.
Po tom, čo v minulom roku stravné stúplo dvakrát, je dnes jeho minimálna hodnota 5,85 eura. Vláda navrhuje túto sumu navýšiť už od septembra. Po novom by mala dosahovať úroveň 6,23 eura.
Adela Provazníková z Asociácie hotelov a reštaurácií SR vysvetlila:
Momentálne sa priemerná cena obedového menu na Slovensku pohybuje od 5,80 asi do 14 eur. Závisí to od lokality mesta aj od triedy zariadenia. Teoreticky sa dá najesť sa v cene stravného, ale musíte dobre hľadať.
Firmy, ktoré sídlia v lukratívnych lokalitách, v ktorých okolí sa nachádzajú gastro prevádzky vyššej cenovej kategórie, vlastne neposkytujú zamestnancom možnosti pre stravovanie.
Podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny sa momentálne pracuje na návrhu, ktorý by zvýšil sumu stravného, a to kvôli pokračujúcemu rastu životných nákladov. Toto rozhodnutie je súčasťou širšej stratégie vlády na zlepšenie pracovných podmienok a zabezpečenie dôstojnej životnej úrovne pre všetkých pracujúcich.