Toto je nová top akcia Warrena Buffetta

  • Warren Buffett je najznámejší investor súčasnosti.
  • Rozhodol sa, že začne nakupovať akcie Occidental Petroleum.
  • Firma oznámila partnerstvo s Berkshire Hathaway zamerané na ťažbu lítia.
Novinky Warren Buffett nakupuje akcie OXY
Warren Buffett nakupuje akcie OXY. Zdroj: shutterstock.com/FotosDo/photosince/MacroEcon

Warren Buffett je zrejme najznámejší investor súčasnosti. Už dlhé roky tvoria akcie Apple najväčšiu časť jeho portfólia. Nedávno však predal značné množstvo týchto akcií a podiel v portfóliu klesol z 50 % na 40 %, uvádza správa Finbold. Na druhej strane, existuje spoločnosť, ktorá sa v Buffettovom portfóliu šplhá nahor a zaberá čoraz viac percent.

Warren Buffett hromadí túto akciu

Buffett čoraz viac nakupuje akcie spoločnosti Occidental Petroleum (NYSE: OXY). Najprv využíval výhody nestabilného trhu s ropou, no zdá sa, že spoločnosti už plne dôveruje. V minulosti tieto akcie nakupoval len miernym tempom. To sa zmenilo v júni, keď začal nakupovať vo veľkom, a to hneď 9 dní po sebe.

V čase písania predstavuje OXY 4,9 % portfólia Warrena Buffetta. Ide o piatu najväčšiu držbu spomedzi všetkých akcií. Prvý je stále Apple (40,8 %), nasleduje Bank of America (11,8 %), Coca Cola (7,4 %) a Chevron (5,8 %). Celkovo drží 29 % akcií firmy Occidental, no tvrdí, že nemá v úmysle prevziať plnú kontrolu nad spoločnosťou.

Occidental Petroleum

Occidental Petroleum skúma, vyvíja a vyrába ropu, kvapalný zemný plyn, zemný plyn a kondenzát. Spoločnosť zhromažďuje, spracováva, prepravuje, skladuje, nakupuje a predáva ropu. Occidental tiež vyrába a predáva základné chemikálie a vinyly.

Najväčšie podiely Warrenna Buffeta

Najväčšie podiely Warrena Buffetta. Zdroj: Investing

Jedným z dôvodov zvýšenej podpory spoločnosti Occidental je, že 4. júna spoločnosť oznámila partnerstvo s Berkshire Hathaway zamerané na ťažbu lítia. Lítium je kľúčovým minerálom pre výrobu lítiovo-iónových batérií, ktoré sú hlavným zdrojom energie pre moderné elektrické vozidlá. Lítium je často označované aj ako „ropa 21. storočia”.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Cenový vývoj akcií OXY

Cena akcií OXY z dlhodobého hľadiska rastie, pričom najvýraznejší vzostup zaznamenala od roku 2000 do roku 2008 (+ 1 200 %). Vrchol dosiahla v máji 2011 a odvtedy sa obchodovala skôr v miernom zostupe. Pred pandémiou covidu a na jej začiatkoch došlo k najväčšiemu prepadu: Cena akcií OXY spadla len za dva roky o neuveriteľných 90 %.

Akcie OXY

Akcie OXY. Zdroj: TradingView

Cenový pád zo začiatku pandémie bol okamžite vymazaný a investori na ňom mohli zarobiť až 800 %. Posledné dva roky cena OXY viac-menej stagnuje a ide do stany. Odborníci a analytici však zostávajú veľmi optimistickí, pokiaľ ide o vyhliadky spoločnosti Occidental Petroleum.

Ak sa viac zaujímate o investovanie, odporúčame vám pozrieť sa aj na toto video:

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

5

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora