Dovolenka v Chorvátsku sa už neoplatí. V týchto krajinách je v roku 2024 najlacnejšia

  • V minulosti bola dovolenka v Chorvátsku nesmierne obľúbená najmä pre nízke ceny.
  • To je však minulosťou, aktuálne sú na scéne oveľa lacnejšie krajiny.
Ekonomika Dovolenka v Chorvátsku sa už neoplatí
Dovolenka v Chorvátsku sa už neoplatí. Zdroj: Shutterstock.com/Dmitry Molchanov, Studio.G photography

Chorvátsko patrilo dlhé roky medzi tie najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov. Neboli to len pekné pláže a príjemné more, ale aj nízke ceny, ktoré do krajiny lákali turistov z celej Európy.

Práve nízke ceny sú dnes v Chorvátsku minulosťou. Každým rokom sa turisti sťažujú, že dovolenka je čoraz drahšia, pričom viac platia aj za základné veci, ako je káva alebo zmrzlina.

Kde ušetríte?

Zaujímavosťou je, že podľa nemeckého Spolkového štatistického úradu je dovolenka v Chorvátsku drahšia ako dovolenka v Grécku alebo dokonca v Španielsku. Údaje ukazujú, že hotelové a gastornomické služby sú v Španielsku v porovnaní s Nemeckom lacnejšie o 26 percent. Rozdiel je však bádateľný aj v porovnaní služieb v Španielsku a Chorvátsku, kde ide konkrétne o 18 percent.

Rebríček ukazuje, že Chorvátsko ani zďaleka nepatrí medzi najlacnejšie dovolenkové destinácie. Figuruje totiž zhruba v strede rebríčka. 

Zaujímavosťou je, že štvrté miesto v rebríčku najlacnejších dovolenkových destinácií obsadilo susedné Česko. Má vyhodné ceny nielen z hľadiska hotelových služieb, ale aj tých gastronomických.

Kam teda vyraziť na lacnú dovolenku?

Ako vidíte, posledné priečky v rebríčku patria krajinám, ako je Bulharsko, Albánsko, Turecko, Česko, Portugalsko, Španielsko alebo Cyprus. V tomto prípade však neplatí, že posledné je to najhoršie. Práve naopak, ak vycestujete do týchto krajín, dovolenka bude v porovnaní s tou v Chorvátsku lacnejšia.

Všetky z týchto krajín majú čo ponúknuť.

Bulharsko, nachádzajúce sa na Balkánskom polostrove, sa stáva čoraz populárnejšou destináciou pre turistov z celého sveta. Tento klenot východnej Európy ponúka kombináciu historických pamiatok, dychberúcich pláží a pohostinných miestnych obyvateľov, čo robí z Bulharska ideálne miesto na dovolenku.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Skrytým klenotom spomedzi dovolenkových destinácií je aj Albánsko. Ešte pred pár rokmi táto krajina veľa pozornosti nemala, dnes je tomu však inak. Pláže sú tu krásne a krajina má čo ponúknuť nielen rodinám s deťmi, ale aj milovníkom turistiky a objavovania nových miest.

Čo sa týka Turecka, pokiaľ do krajiny necestujete za novými vlasmi alebo prsiami, dovolenka nebude drahá. Táto krajina je bohatá na historické pamiatky, ktoré svedčia o jej bohatstve a rozmanitosti. Istanbul, známy aj ako Konštantínopol, je domovom Hagia Sophia a Modrej mešity, ikonických symbolov, ktoré sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Staroveké mestá Efes a Pamukkale sú ďalšími z historických pokladov, ktoré návštevníkom ponúkajú pohľad do minulosti.

Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

5

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora