Odvodová úľava poteší mnohých brigádnikov. Toto je jej výška za mesiac

  • Študenti môžu počas letných brigád využiť odvodovú úľavu.
  • Jej výška je 200 eur za jeden kalendárny mesiac.
Novinky Študenti si môžu pri brigádach uplatniť odvodovú úľavu
Študenti si môžu pri brigádach uplatniť odvodovú úľavu. Zdroj: shutterstock.com/BearFotos

Študenti môžu počas leta brigádovať výhodnejšie vďaka odvodovej úľave. Počas letných prázdnin si mnoho študentov hľadá brigádu. Sociálna poisťovňa im pripomína, že pri uzavretí dohody o brigádnickej práci so zamestnávateľom si môžu uplatniť odvodovú odpočítateľnú položku, takzvanú odvodovú úľavu. Týmto krokom si znížia vymeriavací základ na platenie poistného na dôchodkové poistenie, a z výplaty im tak v peňaženke zostane viac peňazí.

Brigádujúci študenti môžu od zamestnávateľa požadovať uplatnenie odvodovej úľavy len u jedného zamestnávateľa a na jednu dohodu o brigádnickej práci v jednom kalendárnom mesiaci. Ak majú viacero brigád, na ostatné si už odvodovú úľavu uplatniť nemôžu.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Odvodová úľava predstavuje sumu 200 eur za mesiac

Odvodová úľava predstavuje 200 eur za kalendárny mesiac. Ak je vymeriavací základ študenta nižší ako 200 eur, odvodová úľava sa rovná tomuto základu. Pri vyššom základe ako 200 eur študent platí poistné na dôchodkové poistenie z rozdielu medzi mesačným príjmom a sumou 200 eur,” uvádza Sociálna poisťovňa.

Študenti zároveň môžu zarobiť toľko, koľko sa dohodnú so zamestnávateľom, sociálna poisťovňa neobmedzuje výšku príjmu z brigád. Pri platení poistného za zamestnávateľa na účely úrazového a garančného poistenia sa odvodová odpočítateľná položka v sume 200 eur neodpočítava.

Z vymeriavacieho základu 200 eur sú odvody na sociálne poistenie za zamestnanca vo výške 14 eur a za zamestnávateľa vo výške 45,60 eur. Pri uplatnení odvodovej odpočítateľnej položky z vymeriavacieho základu 200 eur sú odvody za zamestnanca vo výške 0 eur a za zamestnávateľa 2,10 eur. Z vymeriavacieho základu 400 eur sú odvody za zamestnanca vo výške 28 a za zamestnávateľa 91,20 eur. Pri uplatnení odvodovej úľavy sa za zamestnanca odpočíta 14 eur a za zamestnávateľa 47,70 eur.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

5

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora