Ethereum prerastie Bitcoin, tvrdia analytici

  • Bitcoin by mal rásť, ale pomalšie ako Ethereum.
  • Predikujú to analytici.
  • Robia tak na základe viacerých indikátorov.
Novinky Priaznivé predpovede pre Ethereum aj Bitcoin
Priaznivé predpovede pre Ethereum aj Bitcoin. Zdroj: shutterstock.com/biDaala studio

Bitcoin bude zaostávať. Ethereum (ETH) by mohlo v tomto roku vzrásť o 50 % viac v porovnaní s Bitcoinom (BTC). Analytici identifikujú niekoľko kľúčových faktorov, ktoré by mohli podporiť túto predpoveď. Patria sem zlepšenia v Ethereum ekosystéme, jeho rastúca adopcia v rôznych sektoroch a technologické aktualizácie, ktoré zvyšujú jeho atraktivitu pre investorov. Súvisieť s tým bude jednoznačne aj schválené Ethereum ETF, ktoré v najbližších týždňoch spustí obchodovanie ako nový produkt. 

Ekosystém a adopcia

Ethereum sa stáva základom pre decentralizované aplikácie (dApps) a smart kontrakty, ktoré poháňajú rôzne odvetvia vrátane financií, umenia a zábavy. S rastúcou popularitou a adopciou decentralizovaných financií (DeFi) a nezameniteľných tokenov (NFT) sa zvyšuje dopyt po ETH. Platformy DeFi ako Uniswap, Aave a Compound, spolu s NFT trhmi ako OpenSea, sú postavené na Ethereum sieti, čo prispieva k jeho rastu a využitiu.

Jedným z najvýznamnejších faktorov ovplyvňujúcich rast ETH je prechod na Ethereum 2.0. Táto aktualizácia, ktorá zahŕňa prechod na Proof of Stake (PoS) konsenzus, by mala zlepšiť škálovateľnosť, bezpečnosť a energetickú efektívnosť siete. Ethereum 2.0 sľubuje výrazne vyššiu priepustnosť transakcií a nižšie poplatky, čo by mohlo prilákať ešte viac používateľov a vývojárov.

Implementácia EIP-1559, ktorá je súčasťou Ethereum London hard forku, zaviedla mechanizmus spaľovania poplatkov, čo znižuje celkovú ponuku ETH. Tento deflačný mechanizmus, v kombinácii s rastúcim dopytom, by mohol výrazne prispieť k zvýšeniu hodnoty ETH. Zníženie ponuky a zvýšenie dopytu sú klasické faktory, ktoré vedú k rastu cien na trhoch.

92%

Zarábaj aj ty na raste kryptomien.

Začni ich nakupovať na Bitmarkets a získaj 100 dolárový vstupný bonus.

Sponzorovaný obsah

Bitcoin a Ethereum

Hoci Bitcoin zostáva najväčšou kryptomenou podľa trhovej kapitalizácie, Ethereum začína byť vnímané ako silný konkurent vďaka svojim funkciám a využitiu. Zatiaľ čo Bitcoin je často vnímaný ako digitálne zlato a uchovávateľ hodnoty, Ethereum má širšie použitie vďaka svojej flexibilnej platforme pre dApps a smart kontrakty. Tento rozdiel v použití robí Ethereum atraktívnym pre rôzne typy investorov a používateľov.

Technické analýzy tiež podporujú predpovede rastu ETH voči BTC. Vzory na grafoch, ako napríklad vyššie minimá a prierazy cez kľúčové rezistencie, naznačujú, že ETH má priestor na ďalší rast. Analytici poukazujú na to, že ETH/BTC pár ukazuje silné signály, ktoré zvyčajne predchádzajú obdobiam rastu.

Napriek pozitívnym vyhliadkam existujú aj riziká, ktoré by mohli ovplyvniť rast ETH. Patrí sem potenciálna regulácia kryptomien, technické problémy s implementáciou Ethereum 2.0 alebo neočakávané udalosti na globálnych trhoch.

Predpoveď, že Ethereum môže vzrásť o 50 % voči Bitcoinu v tomto roku, je podložená silnými fundamentálnymi a technickými faktormi. S rastúcou adopciou, technickými inováciami a deflačnými mechanizmami má Ethereum potenciál na výrazný rast.

Autor:
Marek Rodák
Marek Rodák

Vyštudoval filozofiu a históriu. Počas svojho profesionálneho života skúsil viacero pozícií, od marketingu, cez učiteľa, asistenta až po zastupujúceho riaditeľa školy. Vo voľnom čase sa venuje kryptomenám. Píše od roku 2011.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

5

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora