Slovenskí vodiči sa dočkali. Jednodňová diaľničná známka bude realitou už čoskoro

  • Poslanci schválili zákon, ktorý uvedie do platnosti jednodňovú diaľničnú známku.
  • Zmeny nastanú aj v poplatkoch za mýto.
Novinky Na Slovensku pribudne jednodňová diaľničná známka
Na Slovensku pribudne jednodňová diaľničná známka. Zdroj: shutterstock.com/1tomm

Motoristi by mali v druhom polroku tohto roka využívať aj jednodňovú diaľničnú známku. Túto novinku umožňuje vládna novela zákona o diaľničnej známke z dielne Ministerstva dopravy SR. Diaľničná známka s jednodňovou platnosťou má platiť do 24:00 určeného dňa, jej navrhovaná cena je 5,40 eura. Poslanci to v stredu odsúhlasil s posunutou účinnosťou od 1. augusta tohto roka.

Ročná diaľničná známka končí

Zároveň skončí súčasná ročná diaľničná známka. Dôvodom je, že už nemá popri 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie.

 

Diaľničná známka s ročnou platnosťou uhradená na kalendárny rok 2024 bude platná do 31. januára 2025. Naďalej zostanú zachované diaľničné známky s 30-dňovou a 10-dňovou platnosťou.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Zmenia sa aj mýtne poplatky

Novela čiastočne prevezme smernicu Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 24. februára 2022, pokiaľ ide o poplatky za používanie určitej dopravnej infraštruktúry vozidlami. Cieľom sú popri zavedení možnosti úhrady jednodňovej diaľničnej známky aj úpravy v zákone o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií.

Napríklad za priestupok bude pokuta vo výške stopäťdesiatnásobku neuhradeného mýta, najviac však do výšky 1 050 eur. V blokovom konaní bude vo výške stonásobku neuhradeného mýta, pričom výsledná suma sa zaokrúhli na celú sumu v eurách deliteľnú piatimi, najviac do výšky 700 eur. Ak nie je možné určiť výšku neuhradeného mýta, uloží sa pokuta vo výške 700 eur. Za správny delikt sa uloží pokuta vo výške od 1 050 eur do 10 000 eur.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

5

V peňaženke možno nosíte vzácnu dvojeurovku. Vyšla len pred pár dňami

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora