Táto skupina absolventov je „zahojená”. Firmy sa bijú o 2 konkrétne odbory

Ekonomika Týchto absolventov chcú firmy najviac
Týchto absolventov chcú firmy najviac. Zdroj: shutterstock.com/SFIO CRACHO
BITmarkets BITmarkets

Podľa každoročnej analýzy pracovného portálu Profesia.sk, ktorá hodnotí atraktivitu absolventov slovenských vysokých škôl, boli najviac žiadaní študenti z niekoľkých vybraných univerzít a fakúlt.

V rebríčku dominujú predovšetkým informatické fakulty, no v posledných rokoch si pozíciu výrazne zlepšujú aj strojnícke odbory.

V súčasnosti sú teda podľa výsledkov analýzy pracovného trhu na Slovensku najžiadanejšími pracovníkmi práve informatici. Rastúci záujem je však aj o absolventov strojníckych fakúlt.

Absolventov týchto univerzít hľadajú najviac

Na čelo rebríčka sa dostala Fakulta hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave. Táto fakulta prekonala Fakultu elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity.

Veľký záujem

Životopis absolventa týchto fakúlt si prezrú v priemere viac ako štyri firmy. Podľa portálu Profesia.sk sa Strojnícka fakulta Žilinskej univerzity v Žiline vyšvihla na tretie miesto. To znamená zvýšenie až o 11 priečok a priemerne takmer štyri prezretia.

Aj Strojnícka fakulta bratislavskej STU sa posunula o desať miest vyššie. Dosiahla šiestu priečku s priemerným skóre 3,22 prezretí.

Z analýzy vyplynulo, že životopis jedného absolventa informatiky si pozrie v priemere 3,5 firmy. Strojárstvo, ktoré predbehlo stavebníctvo, nasleduje so skóre 3. V období roku 2023 bola tretina ponúk na Profesia.sk určená práve pre absolventov vysokých škôl. Išlo najmä o oblasti obchodu, výroby a administratívy.

V 15 % inzerátov z IT sektora uvádzali firmy vhodnosť pre absolventov. V oblasti strojárstva to bola viac ako tretina ponúk.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Ekonomickej univerzite sa podarilo zvíťaziť nad Slovenskou technickou univerzitou už druhý rok po sebe. Životopisy absolventov EUBA dosiahli v atraktivite skóre 3,21 prezretí.

Životopisy absolventov STU pritom zaostávali len nepatrne. Na treťom mieste v rebríčku sa umiestnila Žilinská univerzita.

IT expert

IT expert. Zdroj: shutterstock.com/Roman Samborskyi

Možnosť dovzdelať sa nemá každý Slovák

Nedávno sme vás informovali, že na Slovensku sa v súčasnosti naplno rozbehol projekt s názvom „Zručnosti pre trh práce”. Jeho cieľom je zlepšiť konkurencieschopnosť slovenského trhu práce.

Projekt je financovaný z Európskeho sociálneho fondu plus (ESF+) a štátneho rozpočtu. Riadi ho Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Hlavným cieľom je podporiť všeobecných uchádzačov o zamestnanie a mladých ľudí v NEET situácii.

Uchádzači podávajú svoje žiadosti na miestnych úradoch práce. Každá žiadosť je posudzovaná individuálne. Hodnotí sa prínos rekvalifikácie pre uplatnenie uchádzača na trhu práce.

Ministerstvo kladie značný dôraz aj na pokrytie nákladov spojených s kurzami. Zahŕňa to odmeny pre lektorov a potrebné materiály. Za každú hodinu účasti je tak možné získať paušálny príspevok. Presné sumy nájdete na tomto odkaze.

Nie každý má nárok

Projekt má však určité obmedzenia, ktoré komplikujú zapojenie niektorých skupín ľudí. Redaktori Kryptomagazínu zistili, že sa to týka samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) a živnostníkov.

Ako sa ukázalo, títo ľudia nemôžu získať príspevok. Svoju činnosť by museli dočasne pozastaviť, a to na obdobie podania žiadosti a celkového štúdia.

Toto pravidlo teda výrazne znižuje dostupnosť programu pre mnohých podnikateľov, hoci práve títo ľudia často hľadajú možnosti na rozšírenie svojich kompetencií.

Projekt „Zručnosti pre trh práce” preto stojí pred výzvou: Musí pružne reagovať na dynamicky sa meniace požiadavky trhu. Či tak skutočne urobí, sa ešte uvidí.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Profesia.skTAGY:
Autor:
Vanessa Massayova
Vanessa Massayova

Pochádza z Bratislavy, kde vyštudovala ruské a východoeurópske štúdiá na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Žurnalistika bola najskôr iba jej hobby, neskôr sa však stala redaktorkou v Startitup. Teraz sa v Kryptomagazíne venuje aktualitám a zaujímavým témam.