Na pošte budú môcť Slováci vybaviť viac vecí. Tieto služby zrejme pribudnú

  • Počet poštových zásielok odosielaných cez Slovenskú poštu je čoraz nižší.
  • Reaguje na to ministerstvo dopravy, ktoré plánuje pridať na pošty nové služby.
Ekonomika Na pošte budú môcť Slováci vybaviť viac vecí
Na pošte budú môcť Slováci vybaviť viac vecí. Zdroj: Shutterstock.com/Karolis Kavolelis, Roman Samborskyi
BITmarkets BITmarkets

Vláda Slovenskej republiky má v pláne značne rozšíriť služby, ktoré sa poskytujú prostredníctvom Slovenskej pošty. Ako uvádza portál Peniaze.sk, ide o ďalší krok smerom k naplneniu digitálnych cieľov, za ktorými stojí Európska únia.

Do zoznamu služieb, ktoré by mohli pribudnúť na pošte, bude napríklad možnosť požiadať o vydanie dokladu. Okrem toho sa na poštách budú uhrádzať aj pokuty. Služby Slovenskej pošty sa budú po novom využívať aj pri voľbách a sčítaní obyvateľov.

Efektívne využívanie poštovej siete

Tieto opatrenia vychádzajú z návrhu na poskytovanie služieb vo verejnom záujme prostredníctvom verejnej poštovej siete, ktorý schválil vládny kabinet v stredu 5. júna. Ministerstvo dopravy má do konca roka 2025 pripraviť koncepciu na riešenie poskytovania týchto služieb cez verejnú poštovú sieť.

Schválený návrh vlády vychádza z uznesenia č. 57 z februára 2023, v ktorom sa vláda zaviazala k trvalo udržateľnej univerzálnej poštovej službe. Tento návrh zdôrazňuje dôležitosť prispôsobenia sa novým trendom na trhu a meniacim sa potrebám používateľov poštových služieb.

Cieľom je vytvoriť podmienky pre rozvoj hospodárskej súťaže a poskytovanie kvalitných poštových služieb.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Inšpirácia zo zahraničia

Keď rezort dopravy tvoril návrh, inšpiroval sa tým, čo funguje v okolitých krajinách. V návrhu sa uvádza, že „verejné subjekty môžu v partnerstve s určeným poštovým podnikom efektívne využívať verejnú poštovú sieť pri implementácii národných alebo lokálnych iniciatív, od zberu dát až po environmentálne témy obehovej ekonomiky a odpadového hospodárstva.”

Rozšírenie služieb však pozitívne ovplyvní aj iné veci. Pôjde napríklad o tvorbu pracovných miest, no tiež udržanie aktuálneho počtu zamestnancov. Práve tento druhý faktor je dnes nesmierne podstatný, pretože počet poštových zásielok je čoraz nižší.

Ministerstvo dopravy zdôrazňuje, že poskytovanie kvalitných a dostupných služieb vo verejnom záujme výrazne prispieva k budovaniu dôvery vo verejné inštitúcie a zlepšovaniu kvality života obyvateľov.

Spolupráca rezortov

Pri príprave návrhu na rozšírenie služieb Slovenskej pošty spolupracovalo Ministerstvo dopravy s Ministerstvom hospodárstva. Spoločne vytvorili Druhý akčný plán pre realizáciu opatrení vyplývajúcich zo Stratégie hospodárskej politiky Slovenskej republiky do roku 2030. Tento plán, ktorého príprava bola viackrát odložená, obsahuje 15 opatrení, vrátane zabezpečenia kvalitného prístupu obyvateľov k službám vo verejnom záujme.

Tento plán získal podporu vlády aj v Programovom vyhlásení na roky 2023 – 2027. Okrem toho, že cieľom plánu je konsolidácia Slovenskej pošty, tiež ide o zachovanie rozsahu aktuálnej poštovej siete. Kľúčové je zároveň zachovanie dostupnosti a kvality ponúkaných služieb.

Návrh koncepcie riešenia poskytovania služieb vo verejnom záujme prostredníctvom verejnej poštovej siete by mal byť na stole do konca budúceho roka. Tento návrh nebude vytvárať iba ministerstvo dopravy. Pôjde totiž o zástupcov viacerých ministerstiev, Slovenskú poštu a Protimonopolný úrad.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Peniaze.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.