Minister školstva avizuje spájanie stredných škôl. Takto to bude vyzerať v praxi

  • 84 stredných škôl na Slovensku má menej ako 100 žiakov.
  • Minister školstva im tak chce uľahčiť fungovanie.
Off topic Minister školstva avizuje spájanie stredných škôl
Minister školstva avizuje spájanie stredných škôl. Zdroj: Shutterstock.com/Drazen Zigic, milatas
BITmarkets BITmarkets

Minister školstva Tomáš Drucker informoval o svojom zámere, ktorým je optimalizácia siete stredných škôl. Podľa portálu Interez.sk to znamená, že by mohlo dôjsť k tomu, že menšie školy sa budú spájať do väčších celkov.

Tieto celky by mali mať spoločné manažmenty, nadväzovať partnerstvá so zamestnávateľmi, mať spoločných odborných zamestnancov a zjednocovanie v plánoch vzdelávania.

Drucker následne ozrejmil, že k zatváraniu škôl však nedôjde.

K zmenám dlhodobo nedošlo

„Slabinou súčasnej situácie v strednom školstve vrátane gymnázií je pomerne prílišná zotrvačnosť, ktorá súvisí s nerealizovaním mnohých zmien dlhé roky,” uviedol.

Podľa Druckera sú dôležitým faktorom, ktorý je nutné sledovať, napríklad zmeny na trhu práce alebo v demografii. Zároveň poukázal na to, že na Slovensku sa nachádza množstvo škôl s rozpočtami iba na prežitie. V dôsledku toho sa tieto školy nemôžu ďalej rozvíjať a spolupracovať so zamestnávateľmi.

84 stredných škôl na Slovensku má menej ako 100 žiakov. Ide o školy, ktoré môžu mať problém so zabezpečovaním kvalitných učiteľov, odborných zamestnancov a samotného odbornného vzdelávania.

Práve pripravované zmeny by mali povoliť spájanie škôl do spoločných celkov. Minister školstva uviedol, že cieľom tohto rozhodnutia je, aby z menšieho počtu škôl, ktoré v regiónoch budú aj naďalej fyzicky, vznikli ucelenejšie väčšie celky.

Zriaďovatelia by mali do konca augusta tohto roka predložiť ministerstvu školstva projekty optimalizácie.

Konkrétne žiadosti o zmenu siete by sa tak mohli posielať do konca marca budúceho roka. Zavedenie nového nastavenia by mohlo započať v septembri 2025. Minister na záver ozrejmil, že na stole je niekoľko rýchlych legislatívnych zmien, ktoré budú platiť už od januára 2025.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Ministerstvo navrhuje aj zákaz mobilov

Výskumy OECD ukazujú, že neregulované používanie mobilných telefónov má negatívny vplyv na sústredenie na vyučovaní. Negatívny vplyv však má aj na dosahované výsledky.

Drucker v minulosti uviedol, že deti trpia zvýšenou nervozitou.

V dôsledku toho ministerstvo školstva navrhuje zákaz používania mobilných telefónov na základných školách. Tento návrh sa inšpiroval britskými odporúčaniami a v praxi by mal vyzerať nejak takto:

Zákaz mobilov

V prvom až treťom ročníku základných škôl bude platiť úplný zákaz používania mobilných telefónov. Nebude to platiť len počas vyučovania, ale aj počas prestávok a celkovo v priestore školy.

 

Od 4. ročníka bude v platnosti výnimka na používanie mobilu v prípade, že ho vyžaduje štátny vzdelávací program. Zákaz bude platiť od 6. ročníka.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
Zdroj: Interez.skTAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.