Chcete zažiť netradičnú dovolenku? Zabudnite na auto či lietadlo, vyskúšajte toto

  • Cestovať na dovolenku sa dá aj karavanom.
  • Treba si však dobre vybrať ten správny kemp.
  • Taktiež si treba naštudovať aj miestne zákony.
Off topic Vybrať sa na dovolenku karavanom?
Vybrať sa na dovolenku karavanom? Zdroj: shutterstock.com/Andrei Armiagov/PeopleImages.com - Yuri A

Možností cestovania na dovolenku je dnes skutočne neúrekom. Môžete si zvoliť auto, lietadlo, vlak alebo autobus. Tí odvážnejší môžu však siahnuť aj po karavane. O téme informoval portál Správy RTVS.

Pokiaľ by ste sa chystali ísť na dovolenku karavanom, tak jeho prenájom je len začiatok, pretože si musíte nájsť dobrý kemp, kam ho zaparkujete. Tie sa delia rovnako ako hotely, teda podľa počtu hviezdičiek.

Dovolenka v karavane má svoje čaro

Dovolenka v karavane má svoje čaro. Zdroj: shutterstock.com/Ground Picture

Ich počet závisí od viacerých faktorov, napríklad, či je v cene aj prípojka na plyn, gril, vzdialenosť od sociálnych zariadení alebo od samotnej pláže. To všetko niečo stojí.

Najlacnejšie kempy stoja od 10 eur za noc, ale musíte počítať s tým, že tam nebudete mať elektrickú energiu. Za tie najluxusnejšie zaplatíte aj 150 eur za noc.

Aj keď karavan ponúka slobodu cestovania, plánovanie a prípravy sú dôležité. O dovolenke v karavane viac povedal majiteľ požičovne Požičaj si karavan Martin Littmann:

 Je dobre vedieť, či idem do kempu, alebo mimo kempu. Od toho potom záleží aj balenie sa a výbava karavanu. Keď ide človek do kempu, je to jednoduchšie. Kemp je bezpečný a väčšinou strážený. Človek si zapojí karavan na elektriku, má k dispozícii vodu, je tam sociálne zázemie, dá sa vyliať špinavá voda, umývať riad mimo karavanu, čím sa šetrí karavanova voda, ktorá má obmedzenú kapacitu.

Nevýhodou karavanu môže byť aj to, že treba poznať miestne zákony, teda nie všade sa dá s karavanom parkovať mimo kempu a môžu tu byť aj iné nástrahy. Preto je dobré si všetky informácie zistiť vopred.

Karavan

Karavan je mobilná stavba slúžiaca na rekreačné účely alebo ako mobilné zázemie. Karavány sa členia na prípojné vozidlá – obytné prívesy a na motorové vozidlá – obytné automobily.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

A čo dovolenka na splátky?

Možnosť dovolenky na splátky už dnes ponúkajú viaceré cestovné kancelárie, ktoré chcú svojim potenciálnym zákazníkom vyhovieť aj v prípade, že nemajú na letnú dovolenku k dispozícii hotové peniaze.

Štefan Barna, riaditeľ odboru Malí podnikatelia vo VÚB Banke, radí klientom, ktorí si chcú na dovolenku zobrať pôžičku, aby ju financovali úvermi nie dlhšími ako 6 až 12 mesiacov. Podotkol, že to nie je rovnaké ako pri spotrebnej elektronike, ktorú používajú roky, ale dovolenka trvá len okolo 14 dní.

Branie dovolenky na splátky môže dať zákazníkom falošný pocit neobmedzených prostriedkov. Je to aj tým, že výdavky nekončia len zaplatením dovolenky, pretože ďalšie sú aj na samotnej dovolenke v podobe výletov, nákupu suvenírov a podobne.

Neexistuje preto jednoznačná odpoveď, či dovolenka na splátky je dobré alebo zlé riešenie. Všetko závisí od životnej situácie konkrétneho človeka.

Zaujímate sa o to, ako odísť do dôchodku so štedrým pasívnym príjmom? Pozrite si naše video.

Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.