Až štyri letecké spoločnosti dostali mastné pokuty. Cestujúcim účtovali nezákonné poplatky

  • Španielske ministerstvo udelilo mastnú pokutu štyrom aerolinkám.
  • Letecké spoločnosti používali nekalé praktiky.
Novinky Letecké spoločnosti používali nezákonné praktiky
Letecké spoločnosti používali nezákonné praktiky. Zdroj: shutterstock.com/Svet foto

Španielska vláda uložila štyrom nízkonákladovým leteckým spoločnostiam pokutu v celkovej výške viac ako 150 miliónov eur za dodatočné poplatky za prepravu príručnej batožiny a iné nezákonné praktiky. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Televízna stanica RTVE a ďalšie španielske médiá s odvolaním sa na ministerstvo pre sociálne práva a ochranu spotrebiteľov informovali, že dotknuté sú spoločnosti Ryanair, easyJet, Vueling a Volotea.

Ministerstvo uložilo dopravcom pokuty za porušenie práv zákazníkov pri účtovaní poplatkov za väčšiu príručnú batožinu, výber sedadla alebo vytlačenie palubného lístka, pričom neumožnilo platby v hotovosti na odbavovacích pultoch alebo nákup tovaru na palube, uviedli organizácie na ochranu práv spotrebiteľov OCU a FACUA. Vláda správu potvrdila, predbežne však nechcela poskytnúť bližšie informácie.

Združenie FACUA, ktorého sťažnosť prinútila ministerstvo začať vlani v lete sankčné konanie, označilo pokutu za historickú. „Je to presne to, o čo sa usilujeme – aby sa skoncovalo s podvodmi a nezákonnými praktikami,” povedal generálny tajomník FACUA Ruben Sanchez.

Prvýkrát v našej histórii môžeme povedať, že sme spokojní aj s výškou pokuty.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Letecké spoločnosti tvrdia, že je to zásah do ich cenotvorby

Odvetvové združenie ALA, ktoré podľa vlastných údajov zastupuje približne 60 leteckých spoločností pôsobiacich v Španielsku, pokutu potvrdilo. Rozhodnutie zároveň kritizovalo ako porušenie pravidiel jednotného trhu Európskej únie a slobody spoločností určovať si vlastné ceny.

K situácii sa vyjadril aj samotný prezident ALA Javier Gandara. Ten vo vyhlásení uviedol:

Obhajujeme právo spotrebiteľa vybrať si najlepšiu možnosť cestovania.

„Rozhodnutie prinúti až 50 miliónov cestujúcich, ktorí cestujú len s malou taškou pod sedadlom, platiť za služby, ktoré nepotrebujú,” dodal.