Od 1. júla si prilepší ďalšia skupina Slovákov. Pozrite sa, koľko dostanete

  • Zvýšenie životného minima zvýši aj príspevky, ktoré poberá mnoho Slovákov.
  • Pozrite sa, o koľko si prilepšíte.
Ekonomika Od 1. júla si prilepší ďalšia skupina Slovákov
Od 1. júla si prilepší ďalšia skupina Slovákov. Zdroj: Shutterstock.com/Roman Samborskyi

Od 1. júla 2024 sa životné minimum zvýši o 1,9 %, čo bude mať vplyv na rôzne finančné dávky a benefity. Ako táto zmena ovplyvní rodičovský príspevok, nezdaniteľnú časť základu dane a peňažné príspevky pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP)?

Nové sumy životného minima

Ministerstvo financií zverejnilo nové sumy životného minima platné od 1. júla 2024 do 30. júna 2025. Upozornil na to portál Peniaze.sk.

  • Plnoletá fyzická osoba: 273,99 € (zvýšenie z 268,88 €)
  • Ďalšia spoločne posudzovaná plnoletá osoba: 191,14 € (zvýšenie z 187,57 €)
  • Dieťa: 125,11 € (zvýšenie z 122,77 €)

Od júla dôjde napríklad k zvýšeniu príspevku na prepravu. Jeho suma sa zvýši konkrétne o 26 € (mesačne). Zvýši sa aj príspevok na diétne stravovanie. V prípade I. skupiny sa suma zvýši o 0,95 €, pri II. skupine o 0,47 € a pri III. skupine dôjde k zvýšeniu o 0,29 €.

Príspevok na hygienu, opotrebenie šatstva, bielizne, obuvi a bytového zariadenia sa zvýši o 0,47 €. Príspevok na prevádzku osobného motorového vozidla sa zvýši o 0,85 €. Príspevok na starostlivosť o psa so špeciálnym výcvikom sa zvýši o 1,14 €.

Táto kompenzácia je zameraná na podporu sociálneho začlenenia fyzických osôb s ŤZP do spoločnosti a na zachovanie ich ľudskej dôstojnosti. Finančná pomoc je poskytovaná na zmiernenie sociálnych dôsledkov ŤZP v rôznych oblastiach.

Podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny ide o finančné príspevky, ktoré sa poskytujú z viacerých dôvodov.

Využiť ich možno napríklad na mobilitu a orientáciu – pomoc pri zníženej pohybovej schopnosti alebo orientačnej schopnosti (napríklad barly, invalidný vozík). Zároveň ide o komunikáciu v prípade narušenej schopnosti komunikácie (špeciálne pomôcky určené pre ľudí so slabým zrakom alebo úplne nevidiacich).

Okrem toho môžu kompenzáciu využiť tiež ľudia, ktorí majú zvýšené výdavky napríklad z dôvodu diétneho stravovania, hygieny, prevádzky osobného motorového vozidla alebo starostlivosti o psa so špeciálnym výcvikom.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu. Na 76 % účtov retailových investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa. Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Ako o tento príspevok požiadať?

Kým získate nárok na peňažný príspevok alebo preukaz pre fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, musíte absolvovať individuálne posúdenie.

Jeho súčasťou je veľmi podrobné zhodnotenie potrieb a okolností konkrétnej osoby, aby bola zabezpečená najvhodnejšia forma podpory.

Získať môžete jeden z týchto preukazov:

  • preukaz fyzickej osoby s ŤZP,
  • preukaz fyzickej osoby s ŤZP so sprievodcom,
  • parkovací preukaz pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím.

Hlavným poslaním týchto preukazov je uľahčiť osobám s ŤZP život a fungovanie, no zároveň ich podporiť pri plnohodnotnej účasti v spoločenskom živote.

Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.

Najčítanejšie články

1

Veľká zmena: Žiadna 23 % DPH sa nekoná. Rozhodnutie vlády prekvapilo

2

Biedronka prekvapuje aj Poliakov. Žasnú nad jej rozhodnutím týkajúcim sa Slovenska

3

Sociálna poisťovňa hľadá ľudí. Okrem platu 2 700 eur ponúka jedinečné benefity

4

Veľká slovenská banka odstaví svoje elektronické služby. Na toto buďte pripravení

5

O osude košického U. S. Steel je definitívne rozhodnuté. Ostáva v rukách Japoncov?

PR články

Z vrcholu na dno: Neuveriteľný príbeh pádu spoločnosti Intelu

PR články  | 26. septembra 2024

PR článok XTB. Intel, kedysi neotrasiteľný líder v oblasti procesorov, čelí v posledných rokoch dramatickému obratu svojho osudu.

Úpadok spoločnosti Intel

Investujte ako šampión: XTB predstavuje Zlatana Ibrahimovića ako tvár revolúcie vo financiách

Ľuboš Kovár  | 24. septembra 2024 Horúca novinka

Fintech gigant XTB spája sily s futbalovou legendou v prevratnej marketingovej kampani zameranej na investičné riešenia budúcnosti.

XTB predstavuje nového ambasádora značky
Horúca novinka

XTB ohlásilo exkluzívnu novinku: Víta nového ambasádora - Zlatana Ibrahimoviča

PR články  | 23. septembra 2024

XTB, popredná investičná platforma, ktorá nedávno oslávila svoje 20. výročie, prichádza s veľkou novinkou pre svet investovania.

XTB má nového ambasádora