Poslanci navrhujú zvyšovanie ďalšieho príspevku. Slovákom pomôže v ťažkých časoch

  • Poslanci poukazujú na to, že výška tohto príspevku sa nezvýšila od roku 2007.
  • V prípade, že sa novela zákona schváli, príspevok sa zvýši o viac ako 100 percent.
Ekonomika Poslanci navrhujú zvyšovanie ďalšieho príspevku
Poslanci navrhujú zvyšovanie ďalšieho príspevku. Zdroj: Shutterstock.com/sebra, Pressmaster
BITmarkets BITmarkets

Pohreby blízkej osoby nie sú iba nesmierne smutnou udalosťou, ale aj finančne náročnou. Pozostalí preto majú nárok na príspevok, o ktorom často ani nevedia. Dobrou správou je, že tento príspevok sa možno zvýši.

Peniaze, ktoré v ťažkých časoch potešia

Po novom by mohol mať príspevok hodnotu 200 eur. Vyplýva to z návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za SNS. Tieto zmeny sú súčasťou novely zákona o príspevku na pohreb.

 

Poslanci poukazujú na to, že výška príspevku na pohreb sa nezvýšila od roku 2007. Aktuálne môžu pozostalí tout formou získať zhruba 80 eur, čo výdavky na pohreb ani zdaľeka nepokryje.

Poslanci v dôvodovej správe návrhu uvádzajú, že zvýšenie príspevku je nevyhnutné na zmiernenie finančného zaťaženia rodín v období straty blízkej osoby.

Podľa predkladateľov by mohol zvýšený príspevok prispieť k sociálnej spravodlivosti. Zároveň ide o poskytnutie lepšej podpory pre skupiny obyvateľstva, ktoré sú ekonomicky zraniteľné.

Ak sa novela zákona schváli, účinnosť nadobudne 1. januára 2025.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Príspevok na pohreb – základné informácie

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny definuje ako oprávnenú osobu na uplatnenie nároku na príspevok na pohreb plnoletú fyzickú osobu.

Aby však táto osoba príspevok získala, musí splniť niekoľko podmienok. V prvom rade musí byť zabezpečovateľom pohrebu. Druhou podmienkou je trvalý pobyt alebo prechodný pobyt oprávnenej osoby na území Slovenskej republiky. Tretia podmienka je trvalý pobyt zomretého v čase smrti na území Slovenskej republiky alebo prechodný pobyt zomretého v čase smrti na území Slovenskej republiky a pochovanie zomretého na území Slovenskej republiky.

Oprávnená osoba môže uplatniť nárok na príspevok na pohreb podaním písomnej žiadosti na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý je príslušný podľa miesta posledného trvalého alebo prechodného pobytu zosnulého.

Nárok na príspevok sa dá uplatniť aj elektronicky, prostredníctvom žiadosti podpísanej zaručeným elektronickým podpisom oprávnenej osoby.

Žiadosť musí potvrdiť aj pohrebná služba, ktorá zabezpečovala pohreb, a úrad práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta úmrtia.

Výška príspevku na pohreb je aktuálne 79,670 €. Vypláca ho úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, pričom najneskôr tak musí urobiť do konca mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť podaná. Oprávnená osoba príspevok dostane v hotovosti alebo sa na žiadosť oprávnenej osoby poukáže na účet v banke, ktorá má sídlo na území Slovenskej republiky.

Nárok na príspevok na pohreb zaniká uplynutím jedného roka odo dňa uplatnenia nároku na príspevok.

0 Dní
0 Hodin
0 Minút
0 Sekúnd
TAGY:
Autor:
Karina Daráková
Karina Daráková

Karina Daráková pochádza spod Tatier a vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. V minulosti pôsobila v Novom Čase a na pozícii vedúcej domáceho spravodajstva v Startitup. V Kryptomagazine sa venuje ekonomickým a realitným témam.