- Príjemné počasie a vysoké teploty prajú aj jahodovým poliam.
- Na niektorých jahodoviskách si jahody môžete nazbierať už dnes.
Prvá jahodová sezóna sa v tomto roku začína minimálne o dva týždne skôr. Pestovatelia pomaly otvárajú svoje farmy, aby privítali prvých zberačov. Samozbery jahôd sú k dispozícii na viac ako 40 miestach po celej Slovenskej republike. Informoval o tom portál Teraz.sk.
Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, upozornila, že nezvyčajne teplé jarné počasie znamenalo rýchlejší rast plodín, čo napokon viedlo práve k predčasnému začiatku samozberov jahôd o dva až tri týždne skôr, ako býva bežné. Druhým významným faktorom ovplyvňujúcim túto jahodovú sezónu boli jarné mrazy na pôde, s ktorými pestovatelia bojovali, aby kvitnúce rastliny ochránili.
V sadoch boli použité rôzne metódy, ako napríklad zahrievanie vzduchu sviečkami či pokrývanie sadeníc textíliou. Niektorí pestovatelia používali dokonca vrtuľníky na posunutie teplejšieho vzduchu k zemi. Ani napriek týmto opatreniam sa v niektorých oblastiach poškodeniu plodín zabrániť nepodarilo a očakáva sa, že úroda jahôd bude tento rok približne až o 40 % nižšia, ako sa predpokladalo.
Holéciová však poukázala tiež na to, že prvé jahodoviská môžu Slováci navštíviť už počas týchto dní. Brány budú mať otvorené samozberné centrá na juhozápade Slovenska. Nebude pritom trvať dlho, kým sa otvoria aj lokality nachádzajúce sa vo vyšších nadmorských výškach.
Dozrievanie jahôd prebieha zvyčajne v troch až štyroch fázach. Prvé plody bývajú spravidla väčšie a je o ne najväčší záujem. Jahody v neskorších fázach dozrievania síce môžu byť menšie, ale zato sú šťavnatejšie a sladšie, čo ich robí ideálnymi na domácu výrobu džemov. Pri dostatku slnečného svetla a optimálnej vlhkosti môžu plody jahôd ešte viac získať na svojej sladkosti a veľkosti.
Už sa viac neboj o svoje peniaze.
Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.
Kde zoženiete najlacnejšie jahody?
Ak nemáte plány na víkend a článkom sme vám urobili chuť na jahody, čítajte ďalej. Vybrali sme pre vás niekoľko miest, kde je samozber jahôd najvýhodnejší.
Jahody si môžete nazbierať napríklad v Majcichove. Miesto je otvorené každý deň od 6:00 do 18:00 a jediné, čo si so sebou musíte vziať, sú vlastné košíky alebo nádoby. Ak si ich však zabudnete, nezúfajte – nádobu si môžete zakúpiť aj priamo na mieste. Kilo jahôd tu stojí 2,70 eura. O niečo viac zaplatíte za balené jahody.
Prvých návštevníkov privítalo aj jahodové pole v Győrszemere. Ak nazbierate menej ako 10 kíl jahôd, za každé kilo zaplatíte 2,65 eura. V prípade, že pôjde o viac ako 10 kíl, vás jedno kilo vyjde iba 2,52 eura.
V pondelok 6. mája svoje brány otvorilo tiež pole v Rajke a Mosonmagyaróvári. Ceny na týchto poliach sú podobné ako v už spomenutých samozberných centrách.