Fajčiari sa budú musieť buchnúť po vrecku. K zdražovaniu dôjde už zajtra

  • Cena za škatuľku cigariet opäť porastie.
  • Môže za to zvýšenie spotrebnej dane na tabak.
  • Toto opatrenie je súčasťou konsolidačného balíka z dielne strany Smer-SSD.
Titulky Cigarety budú drahšie
Cigarety budú drahšie. Zdroj: shutterstock.com/fongbeerredhot/Andrey_Popov
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Toto rozhodne nepoteší fajčiarov. Cena balenia cigariet ide totiž opäť smerom hore. Súvisí to najmä so zvýšením spotrebnej dane na tabak, čo je súčasťou vládneho konsolidačného balíka. Téme sa venoval denník Pravda.

Ku zdražovaniu by malo dôjsť už od 1. februára tohto roka. Ako sme spomínali v úvode, zdražovanie je priamo podmienené zvýšením spotrebnej dane na tabak na Slovensku, a to zhruba o 40 centov na jedno balenie cigariet.

Zdražovanie bude postupné

Zdražovanie bude postupné. Zdroj: shutterstock.com/New Africa

Za týmto konsolidačným opatrením stojí vládna strana Smer-SSD, ktorej to parlament schválil ešte koncom minulého roka. Týmto krokom by sa mala štátna kasa naplniť až o 106 miliónov eur.

Avšak je tu jedno opatrenie, aby maloobchodu nevznikli neprimerane vysoké náklady súvisiace s ničením nepredaných tabakových výrobkov. Dopredaj tabakových výrobkov s pôvodnou výškou dane je možný ešte do 30. apríla 2024. Týmto sa podľa aktuálnej vlády zabezpečí plynulejší prechod na vyššiu sadzbu dane z tabakových výrobkov.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah
Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Záujem rastie aj o hazard

V roku 2014 predstavoval celkový objem stávok a vkladov hodnotu 2,5 miliardy eur alebo 3,3 % HDP, avšak o 7 rokov neskôr to bolo už 11,3 miliardy eur alebo 11,7 % HDP.

Plynie to aj z celosvetového trendu popularity hazardu, keď sa v roku 2023 zvýšila hodnota tohto odvetvia o viac ako 700 miliárd dolárov. Týmto krokom dokázal hazard vygenerovať príjmy viac ako 95 miliárd dolárov.

Očakáva sa však rapídny pokles. Úlohu v ňom zohráva regulácia hazardných hier zo strany obcí. Vplyvom nej dôjde k zatvoreniu viac ako 35 % herní, takže príjmy do štátnej kasy budú rozhodne nižšie.

Prečítajte si aj: Záujem o hazard stále rastie. Nabalí sa na tom aj štát

Autor:
Michal Sobek
Michal Sobek

Vyštudoval odbor masmediálne štúdia. Od skončenia školy sa venuje redaktorstvu, pričom okrem technológií aktívne sleduje aj politické dianie, ktoré s jeho témami často úzko súvisí.