Banky dosahujú rekordné zisky, no úroky budú naďalej rásť

Ekonomika Banky na Slovensku majú rekordné zisky
Banky na Slovensku majú rekordné zisky. Zdroj: shutterstock.com/JoyCaym/lunopark
Ťažba kryptomien Ťažba kryptomien

Centrálne banky reagujú na vysokú mieru inflácie zvyšovaním úrokových sadzieb. Miera inflácie za posledné mesiace začala klesať, no ECB plánuje v agresívnej menovej politike pokračovať. Ako sa tieto udalosti podľa portálu Pravda odzrkadlili na príjmoch bánk na Slovensku?

Banky dosiahli rekordné príjmy v hodnote 828,745 miliónov eur v priebehu roka 2022. Medziročný nárast dosiahol viac ako 100 miliónov eur podľa údajov NBS. Hlavným dôvodom je raketový rast úrokových sadzieb, ktorými centrálne banky bojujú s vysokou infláciou

V čase písania článku sa inflácia v eurozóne pohybuje podľa údajov TradingView na úrovni 8,50 %, zatiaľ čo v USA klesla už na 6,50%. Príčina tohto rozdielu je predovšetkým v oneskorenej reakcii ECB v porovnaní s FED-om, ktorý začal agresívnu menovú politiku uplatňovať skôr. Viac sa o tejto téme môžete dočítať v článku Inflácia v USA prudko klesla: prečo Európa zaostáva?

Zisk bankového sektora na Slovensku

Zisk bankového sektora na Slovensku. Zdroj: NBS

Úrokové príjmy tvorili väčšinu zisku bánk. V minulom roku dosiahli úroveň 1,74 miliardy eur, zatiaľ čo v roku 2021 1,64 miliárd eur. Neúrokové príjmy tvorili zisk 938 miliónov eur, pričom v roku 2021 “len” 814,8 miliónov eur.

Prečítaj si tiež: Aktuálne: FED pokračuje v razantnom boji s infláciou. Zvyšuje úrokové sadzby o ďalších 25 bodov

Banky v roku 2023 dosiahnú rekordné zisky

Určite si mnohí pamätajú na obdobie niekoľkých rokov dozadu, kedy v podstate komerčné banky platili ECB za to, že si v nej uložili peniaze. Existovali totiž záporné úrokové sadzby, o ktorých sa dnes mnohým už len sníva. V roku 2022 vysoká inflácia spôsobila okamžitú zmenu v bankovom sektore.

Okrem príjmov z úrokov, banky začínajú akumulovať peniaze aj z poskytovania úverov. Zvyšovanie úrokov spôsobuje zníženú dostupnosť hypoték, o čom sme vás informovali už skôr. Napriek potlačenému dopytu je pomer ziskov bánk z poskytnutia úverov stále vyšší. To znamená, že dopyt po úveroch klesol menej v porovnaní s nárastom úrokov.

Banky aj bežní ľudia si kladú otázku či inflácia už definitívne dosiahla svoj vrchol. Je pravdepodobné, že v priebehu roku 2023 bude jej úroveň klesať, no otázkou je za akú cenu. ECB totiž plánuje zvyšovať úrokové sadzby v marci o ďalších 50 bázických bodov. Ak tento trend bude pokračovať aj po zvyšok roka, úrokové príjmy bánk sa medziročne vyšplhajú na novú rekordnú úroveň.

Mohlo by ťa zaujímať: Slovákov čaká ďalšie zvyšovanie úrokov. Za hypotéky si priplatíme

Autor:
Marek Jendrál
Marek Jendrál

Vyštudoval financie, bankovníctvo a investovanie. O kryptomeny sa zaujíma od roku 2015. V článkoch sa špecializuje na technickú analýzu a sieťové dáta z blockchainu.